22. januar, 2025

Amerikansk etterretning: Kinas stealthbombefly når ikke opp

Share

Amerikansk etterretning uttrykker tvil om kvaliteten på Kinas nye stealthbombefly, Xi’an H-20, og belyser manglende krigserfaring hos Kinas militære operatører.

I en nylig rapport fra DefenseOne har en amerikansk etterretningsoffiser, som uttalte seg anonymt, gitt innsikt i den amerikanske vurderingen av Kinas militære kapasiteter, spesifikt med fokus på utviklingen av det kinesiske langdistanse stealthbombeflyet Xi’an H-20. Ifølge offiseren ligger det kinesiske flyet langt bak de tilsvarende amerikanske stealthbombeflyene, som B-2 og det nyere B-21.

Denne uttalelsen kommer på et tidspunkt hvor spenningene mellom de to stormaktene stadig øker, og teknologisk dominans, spesielt innen militære anliggende, er blitt en kjernekomponent i den globale strategiske balansen. Xi’an H-20 har vært omgitt av hemmelighold siden Kina kunngjorde utviklingen i 2016, men offiseren antyder at selv om den snart skal avdukes, reflekterer ikke dette nødvendigvis en operativ paritet med amerikanske kapasiteter. Videre antyder rapporten at det ikke bare er en kamp om teknologisk overlegenhet, men det handler også om kvaliteten og erfaringen til operatørene som styrer disse avanserte systemene.

Les også: Halvledernes sentrale rolle i global geopolitikk 🔒

Amerikanske bekymringer ser også ut til å være knyttet til bemanning og operasjonell erfaring, der den anonyme offiseren påpeker at selv om Folkets frigjøringshær har avanserte våpensystemer, som J-20-jagerflyet, mangler de operasjonell dyktighet for å utnytte dem fullt ut. Dette problemet forverres av rapporterte tilfeller av korrupsjon innad i Kinas militære rekker, med saker som involverer atommissiler fylt med vann istedenfor drivstoff og missilsilolokk som ikke fungerte som de skulle.

Denne vurderingen blir spesielt relevant i lys av det faktum at Pentagon fortsetter å pushe frem moderniseringsprogrammer, med den underliggende antagelsen om at konflikt med Kina ikke bare er mulig, men «nesten uunngåelig» ifølge Kinas president Xi Jinping. Den amerikanske etterretningsoffiseren uttrykker en nøktern realisme angående Kinas kapasiteter og insisterer på viktigheten av å være forberedt, uavhengig av antatt kinesisk militær dyktighet.

Sikkerhetsekspertene legger vekt på at mens Kinas teknologiske fremskritt er merkbare, er det fortsatt en lang vei å gå for å oppnå den kombinasjonen av teknologi, trening og taktisk kunnskap som kreves for å utfordre det amerikanske flyvåpenets nåværende dominans. Det blir pekt på at erfaringer fra tidligere konflikter gir det amerikanske militæret en avgjørende fordel, en som ikke enkelt kan repliseres eller hentes igjen over natten.

Samtidig gir de nylige avsløringene og kommentarene fra den amerikanske etterretningstjenesten innsikt i det kontinuerlige og ofte skyggefulle spillet i militærkonkurransen som preger forholdet mellom USA og Kina. Hva som blir endelige utfallet av denne kappestriden er fortsatt usikkert, men det som er klart er at begge nasjoner er fast bestemte på å sikre sin egen overlegenhet, ikke bare på land og til sjøs, men også i luften og i den digitale arenaen.

Fra silisium til himmelen: Vil KI sikre USA militærdominans i Øst-Asia?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt