21. september, 2024

Russisk fregatt ankommer Cuba for 3 dagers visitt

Share

Seks uker etter Moskvas siste utplassering av krigsskip i Havana, intensiverer ankomsten av et nytt russisk skip geopolitiske spenninger med USA.

Et russisk marinefartøy, Smolny treningsfartøy, ankom Cuba denne lørdagen for et tre dagers opphold, kun seks uker etter at Moskva sendte en ubåt og andre marinefartøy på besøk til den kommunistiske staten rett ved Floridas kyst, melder The Moscow Times. 

Før det ankret i Havanas havn, ble Smolny møtt med salutter fra cubansk artilleri, noe som trakk til seg både innbyggere og turister som samlet seg for å ta en nærmere titt.

Russlands ambassade i Cuba opplyste at Smolny, sammen med to andre fartøy, er en del av en flåtegruppe fra Østersjøflåten som gjør et vennskapelig besøk i den cubanske hovedstaden. På X, tidligere kjent som Twitter, beskrev ambassaden besøket som «enda et eksempel på de nære båndene mellom våre folk.»

Russlands ambassade i Cuba sa at skipet, sammen med to andre, er «en del av en flåtegruppe fra Østersjøflåten som gjør et vennskapelig besøk i den cubanske hovedstaden.»

Les også: Fra Venezuela til Cuba: Historien om USAs feilslåtte sanksjonspolitikk

Cuba har konsekvent avstått fra å stemme over FN-resolusjoner om invasjonen av Ukraina og unngått å kritisere Moskvas krig. Russland har solgt betydelige mengder olje til Cuba.

Cuba og Russland, begge underlagt strenge økonomiske sanksjoner fra USA, har styrket sine politiske og økonomiske bånd i de siste årene. Dette skjer spesielt ettersom Moskva søker å øke diplomatisk støtte for sin krig i Ukraina, mens Havana søker enhver økonomisk hjelp de kan få. Russland har aktivt forsøkt å rekruttere kubanere til å kjempe for dem i krigen mot Ukraina, ved å lokke med russisk statsborgerskap og «generøse» utbetalinger ifølge Kyiv Independent.

I midten av juni hadde den russiske atomdrevne ubåten Kazan, som Cuba bekreftet ikke bar atomvåpen, lagt til kai i Havana i fem dager. Dagen etter at den russiske ubåten ankom, sendte USA en hurtiggående angrepsubåt til sin marinebase i Guantanamo Bay på Cuba.

Under den kalde krigen var Cuba en viktig klientstat for Sovjetunionen. Utplasseringen av sovjetiske kjernefysiske missilsiloer på øya utløste den cubanske missilkrisen i 1962, da Washington og Moskva nesten gikk til fullskala atomkrig.

Pengemangel lammer dagliglivet på Cuba

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt