22. oktober, 2024

Toryenes høyrefløy har mye å feire

Share

Storbritannia stemmer til venstre, men England går til høyre.

Selv om jeg setter pris på en god klagesang, fant jeg Peter Hitchens, bidragsredaktør til The American Conservative, sin refleksjon i UnHerd om konservatismen død i Storbritannia altfor pessimistisk. Toryene ble uten tvil knust av Labour-partiet — i hvert fall tilsynelatende — men dette er kun en liten del av hele historien.

Tenk på at Kemi Badenoch og Suella Braverman vant sine valg. Reformpartiet er nå det tredje største partiet, basert på antall stemmer. Nigel Farage har nok en gang blitt en betydelig politisk skikkelse i England. På den andre siden er det liberalkonservative etablissementet nærmest utradert. Jacob Rees-Mogg er ute. Liz Truss er borte. Penny Mordaunt tapte. Grant Shapps tapte. Theresa May og hennes likesinnede er beseiret. Det var en natt hvor Cameroons liberalkonservatisme ble redusert til aske i et bål.

Men, Labour vant 65 prosent av setene med kun 34 prosent av stemmene.

Som Sophy Ridge tvitret: «Som det står, er Labours stemmeandel den laveste for å ha sikret flertall. (For ikke å nevne et valgskred.) For å sette det i perspektiv: David Cameron fikk en høyere stemmeandel da det var et hengt parlament i 2010.» Selv om Storbritannia kan ha stemt til venstre, var det en proteststemme. Storbritannia kan ikke unnslippe den høyredreiningen som skjer både i Europa og Amerika.

Suella Braverman, den potensielle nye lederen for Toryene, uttalte følelsesladet etter å ha beholdt setet sitt, «Jeg beklager at partiet mitt ikke lyttet til dere.» De kreftene som vant på høyresiden representerer ikke-tilknytning, frihandel, skepsis til utenlandshjelp og en motstand mot masseinnvandring. De har ikke bare vunnet på høyresiden; de har overtatt høyresiden, og de moderate er på vei ut.

Dette var, mot all forventning, en god natt for Toryenes høyrefløy. Fremtiden tilhører dem, og det neste valget for partiledelse kan meget vel speile partiets endrede stemning.

Inne i Storbritannias katastrofe

Sumantra Maitra
Sumantra Maitra
Dr. Sumantra er direktør for forskning ved American Ideas Institute, og seniorredaktør ved The American Conservative. Han er også en valgt, Associate Fellow ved Royal Historical Society, London.

Les mer

Siste nytt