18. oktober, 2024

Russland eksporterer svinekjøtt til Iran

Share

Et nytt kapittel i Russlands historie er skrevet med salg av svinekjøtt Iran.

Russland har eksportert 17 tonn svinekjøtt fra Rostov-regionen til Iran i løpet av fem dager, melder det russiske landbrukstilsynet Rosselkhoznadzor den 26. juni, ifølge IntelliNews.

Selv med denne nye eksporten, er Iran i stor grad et svinekjøttfritt marked på grunn av sin overveiende muslimske befolkning. I motsetning til noen av sine regionale naboer, har iranske supermarkeder vanligvis ikke et tilbud til ikke-muslimske kostbehov. Salget av svinekjøtt er begrenset til bestemte butikker eid av kristne, som kan selge kjøttet til sitt lokalsamfunn og utenlandske diplomater. Den kristne minoriteten i Iran, som teller rundt 300 000 og hovedsakelig består av armenere og assyrere, er unntatt fra islamske kostholdslovene og utgjør hovedforbrukerne av dette nisjemarkedet.

Kvaliteten og sikkerheten på produktene ble bekreftet gjennom laboratorietester, ifølge Rosselkhoznadzor. Denne eksporten kan signalisere en endring i Irans importpolitikk for å imøtekomme sin mangfoldige befolkning, eller den kan indikere økende handelsforbindelser mellom Russland og Irans minoritetssamfunn.

Iranske myndigheter har imidlertid ikke kommentert hvem som er de tiltenkte mottakerne av denne svinekjøtteksporten eller dens formål.

Ifølge lokale medier har Rostov-regionen også eksportert 119 tonn kalkun- og andekjøtt til Kina og Saudi-Arabia.

Les også: Iran brukte nordkoreanske missiler: Feilet under oppskyting eller krasjet

I første kvartal av 2023 eksporterte Russland 46 800 tonn svinekjøtt, noe som markerer en økning på 32 prosent sammenlignet med året før, rapporterer Pig Progress, med henvisning til estimater fra den russiske foreningen av svinekjøttprodusenter.

Eksporten til Vietnam økte med 130 prosent til 18 800 tonn, til Hong Kong med 140 prosent til 1 600 tonn, og til Mongolia med 44 prosent til 1 400 tonn. Salget til Belarus steg med 18 prosent, og nådde 16 600 tonn. Iran var ikke oppført blant eksportlandene.

Yuri Kovalev, leder av den russiske foreningen av kjøttprodusenter, kommenterte at den jevne veksten i salg til utenlandske kunder forventes å i stor grad dempe overskuddet på hjemmemarkedet.

Han anslo også at russiske bønder produserte 1,42 millioner tonn svinekjøtt i første kvartal av 2023, en økning på 5,6 prosent fra året før.

Iran truer stabiliteten i Jordan

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt