18. oktober, 2024

Fransk strategi i Stillehavet utfordret av krise i Ny-Caledonia

Share

Krisen i Ny-Caledonia kaster skygger over Frankrikes forsøk på å styrke sin geopolitiske posisjon i Indo-Stillehavsregionen, med internasjonale implikasjoner som følge.

Frankrikes forsvarsstrategi i Indo-Stillehavsregionen står overfor betydelige utfordringer som følge av den pågående krisen i Ny-Caledonia. Dette kom frem under Shangri-La-dialogen i Singapore, hvor den franske forsvarsministeren pekte på utenlandsk manipulasjon bak volden, som har rystet det franske Stillehavsområdet siden mai. Påstandene om manipulasjon fra andre land overbeviste imidlertid ikke andre land i regionen, ifølge Le Monde.

Under det årlige forumet, som samler de ledende militære og sikkerhetsaktørene i regionen, ble spenningene rundt Taiwans fremtid fremhevet som hovedfokus, selv om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var til stede for å trekke oppmerksomhet til situasjonen i hans land. Krisen i Ny-Caledonia har imidlertid direkte innvirkning på Frankrikes strategi i regionen og følges nøye av mange aktører i Sør-Stillehavet.

Den franske forsvarsministeren Sébastien Lecornu ble tvunget til å adressere situasjonen i Ny-Caledonias hovedstad Nouméa under en sesjon om krisestyring. Selv om han unngikk å nevne Ny-Caledonia direkte i sin tale, måtte han svare på spørsmål fra publikum, som hovedsakelig besto av tjenestepersoner og spesialistforskere.

Les også: Opprør i Ny-Caledonia bærer preg av utenlandsk hybridkrigføring

– Det er en del av den yngre generasjonen [i Ny-Caledonia] som for tiden blir manipulert i kulissene av andre land som tvinger frem vold for å oppnå uavhengighet, svarte Lecornu, uten å navngi noen spesifikke land.

Den franske regjeringen er bekymret for risikoen for internasjonal spredning av konflikten fra Ny-Caledonia, til tross for at saken fortsatt offisielt betraktes som en innenrikspolitisk problemstilling. De siste ti månedene har det vært flere hendelser som involverer Aserbajdsjan, dokumentert av fransk etterretning. Disse hendelsene indikerer en økende bekymring for at uro kan spre seg fra naboland som allerede står overfor samfunnsmessige utfordringer.

For å forebygge eskalering har Stillehavsøyenes Forum, en regional organisasjon, trappet opp sitt engasjement. Organisasjonen har tilbudt å skape et «nøytralt rom» for å finne løsninger som ivaretar innbyggere til Ny-Caledonias interesser, noe som understreker den kritiske situasjonen og det internasjonale samfunnets bekymring for Frankrikes håndtering av krisen.

Denne situasjonen setter Frankrikes tilstedeværelse og troverdighet i regionen på prøve, og den pågående usikkerheten kan få omfattende konsekvenser for landets evne til å ha et militært nærvær samt operere i Stillehavsøyene og den bredere Asia-Stillehavsregionen.

Utenlandsk hybridkrigføring mot Frankrike: Etter Ny-Caledonia, Polynesia?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt