9. oktober, 2024

Fra strand til slagmark: rakettsystemet HIMARS tester nytt terreng på Filippinene

Share

HIMARS-rakettsystem viste sin operative fleksibilitet ved å navigere gjennom Filippinenes utfordrende geografi under den amerikansk-filippinske øvelsen Balikatan.

Under den årlige bilateral øvelsen Balikatan i Filippinene, har USAs hær demonstrert nye metoder for rask forflytting av det mobile langtrekkende rakettartillerisystemet HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) i øylandskapet i Stillehavet. Øvelsen inkluderte forflytning av HIMARS-enheter over lange avstander, fra øya Luzon til Palawan og tilbake, ved bruk av både fly og amfibiefartøyer, skriver Defense News.

I løpet av denne måneden ble to HIMARS-enheter transportert fra Fort Magsaysay på Luzon til Subic Bay, hvor de ble lastet om bord på et transportfly av typen C-130. De fløy deretter rundt 700 kilometer til San Vincente på øya Palawan. Derfra ble systemene fraktet til en strand ved hjelp av en LCAC (Landing Craft Air Cushion), en type amfibisk hovercraft, og deltok i en live-brannøvelse sammen med andre militære enheter. Øvelsen viste hvordan HIMARS raskt kan settes i spill, noe som er kritisk i scenarier der rask respons er nødvendig.

Les også: Kina og Filippinene: Hemmelige avtaler og skjulte sannheter – Spenninger øker i Sør-Kinahavet

HIMARS, produsert av Lockheed Martin, er kjent for sin mobilitet og evne til å skyte og deretter raskt flytte seg for å unngå fiendens angrep. Systemets deltakelse i Balikatan demonstrerer dens fleksibilitet og tilpasningsdyktighet i ulike scenarioer, ikke minst ved at det kan operere effektivt selv i krevende geografiske områder som Filippinene. Denne øvelsen er særlig relevant gitt den økende geopolitiske spenningen i Stillehavet og det økte behovet for rask militær mobilitet i regionen.

Kaptein Garrett Kohnke, batterisjef i Alpha Battery, understreket at øvelsen også var en anledning for de filippinske væpnede styrkene til nærmere å vurdere HIMARS med tanke på deres egne moderniseringsbehov. Med HIMARS’ voksende popularitet i Stillehavsregionen, hvor land som Singapore og Australia allerede er brukere og Taiwan planlegger anskaffelser, er systemets demonstrerte evner under Balikatan avgjørende for fremtidige innkjøp og operasjonell planlegging i regionen.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt