28. september, 2024

Ny episode i Sør-Kinahavet: Filippinene hevder aggressiv trakassering

Share

I skyggen av geopolitiske spenninger har Filippinene igjen blitt mål for aggresjon i det omstridte Sør-Kinahavet

I en nylig hendelse som har skapt økte spenninger i Sør-Kinahavet, har Filippinene anklaget Kinas kystvakt for trakassering og skade på ett av deres fartøy i et omstridt område. Ifølge Reuters fant hendelsen sted ved Scarborough Shoal, et nøkkelområde som har vært sentralt i mange års territoriale disputter mellom flere land.

Den filippinske kystvakten rapporterte at deres to fartøyer stod fast ved Scarborough Shoal, til tross for at ett av dem ble skadet av vannkanoner brukt av to kinesiske kystvaktskip.

– Denne skaden tjener som bevis på det kraftige vanntrykket brukt av den kinesiske kystvakten i deres trakassering av de filippinske fartøyene, uttalte talsperson for den filippinske kystvakten, Jay Tarriela.

Han bekreftet også at fartøyene vil fortsette å utføre sine legitime operasjoner for å støtte filippinske fiskere og sikre deres sikkerhet.

Les også: USA og Filippinene med militærøvelse i Sør-Kinahavet – senking av kinesisk skip

Til tross for flere lands bruk av Scarborough Shoal som et førsteklasses fiskeområde og dets nærhet til store skipsfartsruter, har ingen land suverenitet over dette strategisk plasserte skjæret. Kina har okkupert atollen i over ett tiår og installerte nylig en flytende barriere ved inngangen til grunnen, noe som effektivt begrenser tilgangen til området.

Denne siste episoden markerer en økning i de geopolitiske spenningene mellom Manila og Beijing, spesielt siden Filippinene nylig styrket sine diplomatiske og militære bånd med USA, sin allierte. De to landene har utvekslet anklager om ulovlig oppførsel i området og Filippinene har nylig innkalt en kinesisk diplomat for å forklare det de omtaler som «aggressive manøvrer».

Mens begge land tidligere har uttalt at de vil søke bedre kommunikasjon og håndtering av sammenstøt i det omfattende Sør-Kina-havet, viser denne hendelsen at det fortsatt er lang vei å gå for å redusere spenninger og finne varige løsninger på de langvarige maritime disputtene i regionen.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt