24. november, 2024

Amerikansk admiral advarer mot et stadig mer aggressivt Kina i Asia

Share

I en tid med global usikkerhet advarer Admiral John Aquilino om Kinas akselererte militære og politiske aggressivitet i Asia.

Ifølge den avtroppende sjefen for USAs Indo-Pacific Command (INDOPAC), Admiral John Aquilino, blir Kina stadig mer aggressiv både i retorikk og handlinger over hele Asia. Dette kommer frem i en tid der spenningen øker mellom Washington og Beijing rett før statssekretær Tony Blinkens høyprofilerte besøk til Kina, melder Bloomberg.

– Vi alle trenger å forstå at det skjer veldig raskt, sa Aquilino til journalister i Tokyo på tirsdag.

Han pekte på Kinas militære oppbygging til tross for en svak økonomi og en økende narrativ om at alt innenfor den såkalte 10-strekslinjen er kinesisk territorium, samt Beijings aggressive handlinger for å håndheve disse kravene.

Admiralens kommentarer kommer i en tid der USA søker å styrke et nettverk av forbindelser med partnere over hele regionen for å motvirke Kina — et trekk som har blitt fordømt av Beijing. Samtidig er det antatt at Blinken vil bruke sitt første besøk til Kina siden midten av 2023 for å formidle USAs bekymringer om kinesiske selskapers støtte til Russlands krigsmaskineri og for å forsøke å unngå at Washingtons forhold til Beijing forverres ytterligere.

Les også: Kinas J-35 klar for hangarskiptjeneste

På en pressemelding utgitt tirsdag, lanserte Kinas utenriksdepartement sin hardeste angrep til dags dato på USAs klager over industriell overkapasitet, noe som signaliserer at Blinken kan få noen vanskelige samtaler under sitt besøk som varer fra onsdag til fredag.

Aquilino, som forbereder seg på å tre tilbake etter å ha tjenestegjort tre år i den regionale rollen med ansvar for 380.000 personell, uttalte at Kinas handlinger i Sør-Kinahavet er «farlige og destabiliserende». Spenningsnivået har økt rundt Second Thomas Shoal, hvor Filippinene opprettholder et strandet skip fra Annen verdenskrig, og kinesiske fartøyer har brukt vannkanoner for å blokkere filippinske militæroppdrag som roterer og forsyner tropper på fartøyet.

Han kritiserte også Kina for «en stadig mer aggressiv kampanjeplan for tvang og press,» rundt Taiwan, inkludert økte maritime patruljer og fortsatt kryssing av en sentrallinje ment for å forhindre misforståelser. Blinken vil sannsynligvis også gjenta USAs støtte til Taiwan før Lai Ching-tes innsettelse som president i mai, noe som kan provosere et svar fra Beijing.

Kina, på sine side, har reagert sterkt mot Japans statsminister Fumio Kishidas besøk til Washington denne måneden, hvor han styrket båndene med USA og deltok i det første trilaterale toppmøtet med Filippinene. Beijings militære har også kritisert «et visst ikke-regionalt land» for å bygge «små klikker», som det hevder er «uansvarlig og ekstremt farlig»»

DF-21D: Kinas ultimate våpen for å senke amerikanske hangarskip

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt