Det San Jose-baserte selskapet Savor har fått 33 millioner dollar i investeringer for å lage smør og matolje av karbon – uten bruk av dyr eller planter.
Den 38 år gamle materialforskeren Kathleen Alexander smiler når hun ser sine første sjokoladepraliner bli solgt i et bakeri i San Francisco. Pralinene er laget med smør som ikke kommer fra kyr – men fra karbon.
Sammen med medgründer Ian McKay står hun bak Savor, et oppstartsselskap som lager matfett, palmeolje og kakaosmør i laboratorium. De to beskriver teknologien som et forsøk på å redusere landbrukets miljøbelastning ved å gjenskape animalsk fett uten dyr eller planter, skriver CNBC.
– Vi ønsket å redde verden. At vi samtidig kan lage mat som smaker fantastisk, gjør det enda mer meningsfylt, sier Alexander.
Fra gass til smør
Savor bruker en metode basert på hundre år gammel tysk kjemi, der varme og trykk omdanner gass til flytende hydrokarboner. På 1930-tallet oppdaget en amerikansk kjemiker at disse kunne gjøres spiselige.
Etter mange forsøk fant Alexander en måte å gjenskape fett med riktig smak og smeltepunkt. Selskapet fikk i 2022 støtte fra Breakthrough Energy Ventures, investeringsfondet til Bill Gates, og Synthesis Capital.

Resultatet er et fett som både i smak og struktur ligner mer på ekte smør enn på dagens plantebaserte alternativer.
Les også: Storfeprisene skyter i været i Storbritannia – produksjonen faller
– Selv når vi brant burgeren, smakte den perfekt. Det føltes som scenen med apene som oppdager obelisken i filmen 2001: A Space Odyssey, forteller McKay.
Store miljøambisjoner
Savor hevder at fettproduksjon står for 7 % av verdens klimagassutslipp. Ved å redusere behovet for kyr og palmeoljeplantasjer kan store jordarealer frigjøres til annen matproduksjon og regnskog bevares.
Landbruk bruker i dag mer enn en tredel av all dyrkbar mark i USA til å produsere fôr til storfe. En reduksjon her, mener Alexander, kan ha betydelig klimaeffekt.
– Hvis vi kan tilby bønder og produsenter et bedre alternativ, kan vi skape reell endring, sier hun.
Fra laboratoriet til markedet
Savor produserer i dag små partier i et pilotanlegg i Illinois, men planlegger større produksjon fra 2026. Produktene testes allerede på Michelin-restauranter som SingleThread i California og Dirt Candy i New York.
Likevel vil det ta tid før Savor-smør finnes i dagligvarehyller – trolig ikke før 2029. Selskapet må først godkjennes av det amerikanske mattilsynet (FDA) og få ned produksjonskostnadene.
Ifølge investoren Costa Yiannoulis har mange matteknologiselskaper feilet de siste årene, men Savor kan lykkes ved å levere ingredienser til etablerte merker som Mondelez eller Nestlé.
– Markedet er skeptisk, men potensialet er enormt, sier han.
NGO-er: Et realpolitisk instrument for statlig innflytelse 🔒