19. september, 2024

Kongressen vil stemme over militærhjelp til Israel og Ukraina denne uken

Share

I lys av nylige globale hendelser tar Representantenes hus grep for å stemmer over støtte til både Israel og Ukraina, noe som signaliserer en viktig politisk skifte.

Le Monde melder at speaker i Representantenes hus, Mike Johnson, har kunngjort at kongressens republikansk-kontrollerte kammer vil stemme over støttepakker til Ukraina og Israel denne uken. Dette kommer etter måneder med forsinkelser grunnet press fra partiets høyrefløy.

Mike Johnson avduket et forslag om å behandle støtten til Israel, Ukraina og Taiwan separat, etter lang tids stalling under press fra høyreorienterte representanter. Disse har vært kritiske til å investere milliarder i Kyivs forsvar mot Russlands angrepsstyrker. I et omslag mandag uttalte Johnson at Representantenes hus vil vurdere separate lovforslag med en strukturert og relevant endringsprosess for å finansiere deres allierte Israel, støtte Ukraina i krigen mot russisk aggresjon, styrke allierte i Indo-Stillehavsområdet, samt innføre ytterligere tiltak for å motvirke motstandere og styrke USAs nasjonale sikkerhet.

Den amerikanske hjelpen har vært på vent i en delt Kongress, hvor Johnson – en alliert av den antatte republikanske presidentkandidaten Donald Trump – tidligere blokkerte et forslag om 95 milliarder dollar i støtte som var søkt av president Joe Biden til Israel, Ukraina og Taiwan. Dette forslaget hadde tidligere blitt godkjent av Senatet.

Johnson indikerte at avstemningene om de separate lovforslagene kunne finne sted innen fredag kveld, men medlemmene ville få mulighet til å foreslå endringer, noe som sannsynligvis vil forlenge prosessen. Johnson hadde tidligere motsatt seg en selvstendig avstemning om støtte til Ukraina, og krevde først at president Biden måtte ta grep mot ulovlige grenseoverskridelser.

Et uventet angrep fra Iran mot Israel over helgen førte til at Johnson lovte rask amerikansk støtte.

Les også: Kinas skjulte hånd i Ukraina: Styrker Russlands militære kapasiteter

– Det er utløsende hendelser rundt om i verden som vi alle nøye følger med på, og vi vet at verden ser på oss for å se hvordan vi reagerer, sa han på mandag.

Tidligere på tirsdagen utelukket Det hvite hus ethvert lovforslag som kun inneholdt støtte til Israel:

– Vi vil ikke akseptere et selvstendig forslag. Et selvstendig forslag vil ikke hjelpe Israel og Ukraina, sa pressesekretær i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, under en orientering.

Johnson balanserer på en knivsegg med støtten til Ukraina, idet Trump og ytterliggående lovgivere i Representantenes hus har blitt stadig mer skeptiske til å pøse milliarder av dollar inn i Kyivs kamp mot Russlands invaderende styrker. Ukraina har i de siste månedene uttrykt økende frustrasjon over forsinkelser i vestlig støtte, inkludert luftforsvarssystemer det hevder er nødvendig for å avverge russiske angrep.

Kinesisk Russland-ekspert: Russland vil helt sikkert tape i Ukraina

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt