21. juli, 2025

Kina starter byggingen av verdens største vannkraftverk i Tibet

Share

Gigantprosjekt nær India skaper frykt for miljøødeleggelser, flomfare og geopolitisk press

Kinas statsminister Li Qiang markerte 19. juli byggestarten for det som blir verdens største vannkraftverk, langs elven Yarlung Tsangpo i Metog fylke i Tibet – bare få mil fra grensen til den indiske delstaten Arunachal Pradesh.

Prosjektet omtales som et «superdam»-anlegg og har vekket sterke reaksjoner i India og Bangladesh på grunn av farene det utgjør for vannforsyning nedstrøms, geologisk stabilitet og regional sikkerhet. Det melder kinesiske statlige medier, ifølge Tibetan Review.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua skal anlegget bestå av fem sammenkoblede kraftverk og ha en totalprislapp på rundt 1,2 billioner yuan (ca. 1 830 milliarder kroner). Det planlagte kraftverket vil produsere tre ganger mer strøm enn Kinas nåværende største demning – Tre Kløfter-demningen.

Skal levere strøm – og politiske signaler

Prosjektet skal først og fremst levere strøm til Kina, men også dekke deler av etterspørselen i den tibetanske regionen. Myndighetene har opprettet et nytt statlig selskap, China Yajiang Group, for å drive utbygging og drift.

Ifølge visestatsminister Zhang Guoqing er prosjektet et «strategisk grep» fra Kommunistpartiets sentralkomité, under ledelse av Xi Jinping.

Li Qiang oppfordret samtidig lokale myndigheter i Tibet til å «styrke stabiliteten» og «utvikle grenseområdene», meldte Xinhua.

Les også: Kinesisk-bygget demning i Ecuador kan kollapse – over 17 000 sprekker oppdaget

Frykt i India og Bangladesh

Indiske myndigheter er bekymret for at demningen kan gi Kina makt over vannstrømmen i Brahmaputra-elven, som Yarlung Tsangpo heter når den renner videre inn i India og Bangladesh. Det er uttrykt frykt for både flom og tørke, samt at Kina kan bruke vann som pressmiddel i en fremtidig konflikt.

India meldte i januar at de har tatt opp bekymringene med Kina, og følger utviklingen nøye for å «beskytte egne interesser».

Som svar hevdet Beijing at prosjektet er grundig vitenskapelig vurdert, og at det ikke vil ha negativ innvirkning på økologi eller vannressurser for nabolandene.

Store ingeniørutfordringer i seismisk område

Byggeprosjektet befinner seg i et av verdens mest jordskjelvutsatte områder. I tillegg kommer enorme tekniske utfordringer:

Blant annet må det bores tunneler på over 20 kilometer gjennom det massive Namcha Barwa-fjellet, i det som kalles «den store svingen» der elven stuper 2000 meter over 50 kilometer.

Demningen skal etter planen stå klar til kommersiell drift i 2033.

Kinas megademning i Tibet truer Himalayas økosystem og politiske stabilitet 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt