Flere prominente russere toppledere har falt ut av vinduer siden 2022 – mange med uklar dødsårsak
Visepresident i det russiske oljeselskapet Transneft, Andrei Badalov, døde 4. juli etter å ha falt ut av vinduet i sin leilighet i Moskva. Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået TASS hevder russisk politi at dødsårsaken var selvmord, melder Kyiv Independent.

Dødsfallet føyer seg inn i en stadig lengre rekke av mystiske dødsfall blant russiske forretningsmenn og maktelite – mange av dem med én ting til felles: de har falt ut av vinduer.
Presses til å velge mellom død og ødeleggelse
Tidligere offiser i den ukrainske sikkerhetstjenesten Ivan Stupak mener det ikke er tilfeldig at så mange mektige russere dør på lignende vis.
– Det er en kjent metode. Enten tar du livet av deg, og familien får beholde det de har. Eller så kommer arrestasjoner, fengslinger og ruin, sier han til Kyiv Independent.
Han viser til at slike dødsfall også kan brukes som advarsel til andre som skylder penger, ikke adlyder Kreml, eller sitter på uønsket informasjon.
Mistenkelige dødsfall og «vindusutfall»
Siden 2022 har over et dusin prominente russere mistet livet på mistenkelig vis. Flere skal ha begått selvmord eller drept egne familiemedlemmer før de tok sitt eget liv. Andre har dødd i utlandet, i hotellrom eller under merkelige omstendigheter.
Minst åtte av dem har falt ut av vinduer, blant dem Lukoil-direktør Ravil Maganov, politikeren Pavel Antonov og musiker Vadim Stroykin.
Sistnevnte døde i februar 2025 etter et fall fra tiende etasje – mens politiet ransaket leiligheten hans på grunn av angivelig støtte til den ukrainske hæren.
Les også: Toppøkonom i Russland død etter fall fra vindu
– Det kan virke som intensjonen er å sende et signal, sier Stupak.
Prigozjin og straffens logikk
Han trekker paralleller til dødsfallet til Wagner-leder Jevgenij Prigozjin, som døde i et mystisk flykrasj i august 2023 – bare to måneder etter at han sjokkerte verden ved å sende sine leiesoldater i marsj mot Moskva.
Opprøret ble raskt stanset, men ikke før Prigozjin hadde offentlig utfordret det russiske militæret og påført president Vladimir Putin et betydelig tap av ansikt. At han senere ble fjernet på spektakulært vis, tolkes som et klart signal om at illojalitet ikke tolereres i dagens Russland.
– Han kunne vært forgiftet i Afrika, men i stedet ble han fjernet på spektakulært vis. Det viser hvordan regimet straffer illojalitet, sier Stupak.
Enten fengsel eller døden
På spørsmål om utviklingen fremover, er Stupak tydelig:
– De som nekter å samarbeide, havner i fengsel eller ut vinduet.
Han viser til korrupsjonsdommen mot viseforsvarsminister Timur Ivanov som ble dømt til 13 års fengsel i juli.
– Selv de med høyest rang er ikke trygge. Det finnes ingen beskyttelse, bare lojalitet.
Russland og Aserbajdsjan i diplomatisk krise etter dødsfall under politiaksjon