5. juli, 2025

Kinesiske medier fører svertekampanje mot franske Rafale-jagerfly

Share

Falske nyheter, spillvideoer og rasistiske sketsjer er blant metodene brukt i en koordinert kinesisk kampanje for å svekke ryktet til Rafale-flyet etter kampene mellom India og Pakistan i mai.

Etter sammenstøtene mellom India og Pakistan 6. mai, startet kinesiske medier og influensere en omfattende svertekampanje mot det franske jagerflyet Rafale, melder France 24.

Bakgrunnen for kampanjen er påstanden om at tre Rafale-fly skal ha blitt skutt ned av Pakistan under Indias luftoperasjon Sindoor. Kinesiske medier grep raskt muligheten til å fremme egne flymodeller – som JF-17 og J-10C – ved å rakke ned på den franske rivalen.

Falsk nyhet spredt med forfalsket egyptisk logo
Allerede 7. mai begynte sirkulasjonen av et falskt innlegg som angivelig kom fra det egyptiske mediet Qnews. Meldingen hevdet at Frankrike hadde bedt India om å sette Rafale-flyene på bakken.

– Dette innholdet er fullstendig fabrikkert og har aldri vært publisert av oss, uttalte Qnews da de ble kontaktet.

Flere kinesiske influensere, som ShanghaiPanda, delte det falske innholdet i sosiale medier samme dag.

Les også: Kina viser frem ny jagerflymodell i Paris – vil selge til utlandet

Rykter om Indonesias kansellering dementert
Et annet rykte som fikk fart, var at Indonesia hadde stanset sin bestilling av 42 Rafale-fly fra Frankrike. Dette ble først antydet i en artikkel fra South China Morning Post og forsterket av kinesiske nettsteder som military.china.com og Pravda.

Men det indonesiske parlamentets medlem Dave Laksono tilbakeviser påstandene.

– Regjeringen har verken stoppet eller revurdert Rafale-avtalen. Alt går som planlagt med første leveranse i 2026, sier han.

Han understreket at han aldri sa at avtalen burde revurderes på bakgrunn av ubekreftede påstander fra en konfliktssone. I slutten av mai undertegnet Indonesia i stedet en ny intensjonsavtale om å kjøpe enda flere Rafale-fly.

Videospredning fra dataspill og viral sketsj
En video av et fly som eksploderer i lufta ble også delt i stor skala, angivelig som bevis på at et indisk Rafale-fly var skutt ned. Men videoen viser i virkeligheten en MiG-29 fra dataspelet ArmA 3. Klippet ble lagt ut på YouTube i 2024 og ble også delt av avisen Beijing Daily, som er tilknyttet Kinas kommunistparti.

8. mai publiserte Douyin (kinesisk TikTok) en sketsj av komikeren Brother Hao med tittelen «Flyet jeg nettopp kjøpte ble skutt ned». Sketsjen parodierte en Bollywood-sang og brukte «blackface» for å gjøre narr av Indias tap. Ifølge nettsiden Sohu fikk sketsjen over 850 000 likes på to timer og 80 millioner visninger i løpet av 48 timer.

Sketsjen ble raskt spredd av regimetro influensere, også internasjonalt. Den ble delt av blant annet kontoen Zhao Da Shuai og 155 YouTube-kanaler, hvorav flere viste tegn på å være kunstig opprettet for å spre videoen.

Kampanjen mot Rafale viser hvordan Kina bruker humor, desinformasjon og koordinert mediespredning for å svekke vestlige forsvarsindustrier og fremme egne produkter.

Macron roser Indonesias kjøp av 42 Rafale jagerfly

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt