13. juli, 2025

Asia vender seg bort fra dollaren – satser på gull, yuan og bitcoin

Share

Flere asiatiske land trapper ned bruken av amerikanske dollar i handel og reserver. Nå satses det på alternative valutaer og digitale løsninger.

Et økende antall asiatiske land trapper ned bruken av amerikanske dollar til fordel for handel i yuan, investeringer i gull og bruk av digitale valutaer. Trenden omtales som begynnelsen på et mer «flerpolet» pengesystem, skriver South China Morning Post.

En ny rapport fra valutaanalyseselskapet Forex Complex peker på tre tydelige tegn på denne utviklingen: færre dollar i nasjonale reserver, større gullbeholdning, og økt bruk av alternative valutaer i handel.

– Asiatiske land ønsker i økende grad å minske avhengigheten av dollaren, særlig som følge av sanksjoner, tollsatser og økt geopolitisk risiko, sa Chris Lodge, visepresident i FXTM.

Flere handler i yuan

Ifølge Lodge foregår stadig flere transaksjoner i Asia nå i kinesiske yuan, etterfulgt av euro og Emiratenes dirham. Land som Indonesia, Singapore og Japan trekkes frem som de som har kommet lengst i denne utviklingen.

– Dette er ikke bare et skifte av valuta, men en strukturell endring der nasjonene forsøker å redusere sårbarheten overfor amerikansk politikk, sa INSEAD-professor Ben Charoenwong.

Han viser blant annet til en ASEAN-avtale fra 2023, som oppfordret til økt bruk av lokale valutaer i regional handel. Etter dette har land som Indonesia brukt yuan i handel med Kina og rupiah i handel med Japan. India har inngått lignende avtaler med 18 land der handelen skjer i indiske rupier.

– Hvert land i regionen har sin egen strategi. Noen bruker digitale valutaer støttet av sentralbanken, mens andre prøver seg på kryptovalutaer og gullbaserte løsninger, forklarte Charoenwong.

Les også: Kaffeprisen skyter opp – preges av svakere dollar og tørke som truer avlingene

Gull og bitcoin øker i verdi

Analytikere viser til at alternative verdier som gull og bitcoin har økt i verdi som følge av politisk uro. Gull steg med 26 prosent hittil i år og nådde rekordprisen 22. april med 3450 dollar (om lag 37 000 kroner) per unse. Den falt senere til 3312 dollar (ca. 35 500 kroner) etter nyhetene om Donald Trumps tollpolitikk.

Sentralbanker i Asia har kjøpt store mengder gull for å styrke egne valutaer, ifølge World Gold Council.

Bitcoin steg til over 111 000 dollar (omtrent 1,2 millioner kroner) 22. mai, og blir ifølge Gemini-sjef Saad Ahmed stadig mer brukt av både unge og institusjonelle investorer.

– Det handler ikke nødvendigvis om å forkaste dollaren, men om å spre risiko, sa Ahmed.

Kryptovaluta fortsatt nisje

Likevel mener Charoenwong at kryptovalutaer fortsatt spiller en begrenset rolle i den faktiske handelen.

– Det er sentralbankenes digitale valutaer som i praksis har størst betydning for avdollariseringen, slo han fast.

Dollarfallet presser ned renten

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt