Årsaken er vedvarende og uløste korrupsjons gjennom nesten 20 år. Pemex beryktet for en rekke skandaler under flere presidenter, og ingen har ikke gjort noe for å rydde opp. Pemex er Mexicos største selskap og står for over 10 prosent av landets statsinntekter
– Risikoen for fortsatt korrupsjon er uakseptabelt høy, konkluderer Oljefondet etikkråd i en rapport, og anbefaler at Pemex utelukkes fra fondets investeringsportefølje, skriver bnm IntelliNews.
Korrupsjon gjennom flere regjeringer
Pemex har vært involvert i flere store saker – blant annet den beryktede Odebrecht-skandalen, der tidligere Pemex-direktør Emilio Lozoya angivelig mottok 14 millioner dollar i bestikkelser.
Et annet eksempel er handelsselskapet Vitol, som har innrømmet å ha bestukket Pemex-ansatte mellom 2017 og 2020. Ifølge rapporten strakte bestikkelsene seg til både Mexico, Brasil og Ecuador.
– Kjøpet av Agronitrogenados-fabrikken i 2014 er også nevnt. Anlegget ble kjøpt for hele 475 millioner dollar, til tross for at det bare skal ha vært verdt 50 millioner, heter det i rapporten.
Dårlig åpenhet og ingen selvkritikk
Etikkrådet kritiserer spesielt Pemex’ manglende vilje til å samarbeide med etterforskere og deres svake interne kontroll.
– De hevder å ha et antikorrupsjonsprogram, men deler ingen detaljer om hvordan det fungerer i praksis. Det finnes ikke innsyn i verken risikoanalyser eller interne revisjoner, står det i vurderingen.
Når pressen har avslørt nye saker, har selskapet i flere tilfeller kalt det «falske» og «sensasjonelle» anklager. Rådet viser også til en ingeniør som angivelig ble sparket etter å ha varslet om miljøfare og korrupsjon ved et raffineri.
Les også: Mexico slår hardt ned på ulovlige varer fra Kina
President Sheinbaum avviser ansvar
Mexicos president Claudia Sheinbaum bekreftet under en pressekonferanse 12. mai at hun var kjent med Norges avgjørelse, men sa hun ikke hadde fått formell beskjed.
– Dette handler om forhold som strekker seg tilbake til 2004, sa hun, og antydet dermed at det ikke gjelder hennes regjering.
Men etikkrådet påpeker at problemet ikke er historisk. Flere tilfeller skal ha funnet sted også under López Obradors presidentperiode (2018–2024), til tross for at han gjorde kampen mot korrupsjon til en hjertesak.
Alvorlig signal til verdens investorer
Pemex er Mexicos største statseide selskap og står for over 10 prosent av landets statsinntekter. At Norges oljefond – en global etisk målestokk – trekker seg ut, anses som et hardt slag for selskapets omdømme.
– Dette sender et tydelig signal til investorer over hele verden om at styring og etikk ikke kan neglisjeres, skriver etikkrådet.