12. mai, 2025

Taiwans nye strategi: Vil gjøre en kinesisk invasjon for smertefull å forsøke

Share

Landet ruster opp med droner, miner og kystforsvar – og håper på støtte fra USA under Trump.

Taiwan endrer nå hele sitt militære forsvarskonsept for å avskrekke en mulig kinesisk invasjon. Målet er å gjøre et angrep så kostbart at Beijing velger å la være. Det melder Wall Street Journal i en artikkel publisert 10. mai 2025.

Fra konvensjonell krig til asymmetrisk forsvar

Taiwans forsvarsminister Wellington Koo slår fast at øya vil forsvare seg med egne midler, men understreker at utenlandsk hjelp – særlig fra USA – er viktig.

– Det er vårt land, og vi skal forsvare det selv, sier Koo, men viser samtidig til at militært samarbeid med USA er en sentral del av strategien.

Taiwan satser nå på såkalt «pinnsvin-strategi» – små, spredte forsvarsenheter over hele øya som kan påføre en angriper betydelige tap.

– Med dette solide forsvaret vil Kina forstå at enhver invasjon vil bli både dyr og nytteløs, skrev Koo i en forsvarsrapport i mars.

Lærer av Ukraina

Inspirert av Ukrainas kamp mot Russland, bygger Taiwan opp lagre av droner, Javelin-missiler og sjøminer. I løpet av fem år planlegger øya å produsere over 3200 egne droner.

Les også: Stormaktsduellen om Taiwan: Er en konflikt uunngåelig? 🔒

– Taiwan trenger mer av både luftvern og missiler mot sjømål, sier Chen Ming-chi, visestatssekretær i utenriksdepartementet.

Samtidig har verneplikten økt til tolv måneder, og soldater trenes i å bruke avanserte våpen som Stinger-missiler og Switchblade-droner.

Stor jobb gjenstår

Selv med reformene er det langt igjen. Bare 78 prosent av militærstillingene var fylt ved utgangen av fjoråret, og lav fødselsrate gjør det vanskelig å rekruttere nok soldater.

Taiwans mål er 215 000 soldater, men det kinesiske militæret teller over to millioner.

– Forsvaret blir bare så sterkt som folket og de politiske lederne ønsker det skal være, sier professor Alessio Patalano ved King’s College London.

Håper på Trump-støtte

President Trump har tidligere sagt at Taiwan må gjøre mer selv før USA vil gripe inn. Nå håper Taiwans ledelse at opprustningen viser handlekraft.

– Taiwan har nesten ingen krigserfaring. Vi må lære av de som har det, sier Chen.

Ifølge forsvarsanalytiker Chieh Chung er Taiwan og USA ennå langt fra å kunne gjennomføre felles operasjoner. Men samarbeidet er i utvikling – og i Taiwans øyne helt avgjørende.

Taiwans motstandskraft: Mer enn bare geografi? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt