4. mai, 2025

Kina trapper ned humaniora – satser på kunstig intelligens

Share

Kinesiske universiteter kutter kraftig i kunst- og samfunnsfag for å møte myndighetenes krav om teknologisk fornyelse og KI-drevet økonomi.

Kunst- og samfunnsfag får stadig mindre plass i Kinas høyere utdanning. Myndighetene ønsker en teknologitung fremtid, og flere toppuniversiteter kutter nå kraftig i opptaket til humaniora. ifølge South China Morning Post. 

Målet er å prioritere fag som kunstig intelligens, romteknologi og ingeniørvitenskap. Ifølge utdanningsdepartementet skal utdanningssystemet tilpasses «nasjonens strategiske behov», og det innebærer blant annet å legge ned flere humaniorastudier.

«Nyttig» kunnskap vinner frem

Wang Jun, dekan for filosofi ved Zhejiang-universitetet, advarer mot en snever forståelse av utdanningens verdi.

– Hver gang teknologien har gjort et sprang, har det ført til mindre rom for humaniora, men samfunnet vender alltid tilbake til behovet for menneskelig innsikt, sa han i et intervju med The Paper 22. april.

– Humaniora skaper ikke BNP direkte, men de bidrar til å bevare kompleksiteten og mangfoldet i sivilisasjonen vår.

Kritikere frykter at KI-optimismen i Kina har ført til et ensidig fokus på teknologi og kortsiktige resultater. Wang mener dette kan svekke den kollektive forståelsen i samfunnet og hemme videre teknologisk utvikling.

Les også: Finansprofessor på Peking University: – Overinvesteringer leder Kina mot økonomisk ruin 🔒

Kutter opptak og fjerner fag

Ifølge kinesiske medier ble 99 studieprogrammer fjernet ved 19 universiteter i fjor. Blant dem var musikk, kinesisk, engelsk og animasjon.

Ved Fudan-universitetet i Shanghai skal andelen humaniorastudenter kuttes fra 30–40 prosent til bare 20. Universitetsrektor Jin Li kaller endringen for en «større operasjon» for å følge nasjonale retningslinjer.

En dekan ved et språkinstitutt i Guangdong fortalte anonymt at opptaket ved hans institutt vil reduseres med 75 prosent til høsten.

– Mange ledere tror vi ikke trenger oversettere lenger fordi KI har tatt over. Men det stemmer ikke. Kinesiske selskaper som opererer internasjonalt trenger mennesker som forstår kulturelle nyanser, sa han.

Nye fag med KI og geopolitikk

Myndighetene legger likevel opp til tverrfaglige kombinasjoner. Fudan tilbyr nå KI-kurs til alle studenter, og Beijing Foreign Studies University lanserer et nytt studium i «regionale studier» med fokus på Kinas nærområder.

– Vi må tilpasse oss endringene i samfunnet og i teknologien. Samfunnsfagene må tjene nasjonale strategier og lokal økonomi bedre, sa dekanen i Guangdong.

Ifølge ham har instituttet hans allerede begynt å undervise i KI-basert oversettelse, og studentene får i oppgave å analysere og oversette politikkdokumenter fra andre land.

Humaniora fortsatt viktig i AI-alderen

Teknologiselskaper etterspør fremdeles humanioratalenter. Zhou Yisu ved Universitetet i Macao mener toppkandidater i humaniora er uunnværlige fordi de har bred kunnskap, sterk formidlingsevne og høy ansvarsfølelse.

– Mange av de store språkmodellene er blitt bedre fordi humaniorastudenter har hjulpet til med å velge ut data og gi kulturell kontekst, sa han.

Guo Yike, provost ved Hong Kong University of Science and Technology, la til:

– Etter hvert som KI utvikler seg, må den også tilpasses menneskelige verdier. Derfor blir samfunnsforskere og humanistiske fagfolk enda viktigere i fremtiden.

Finansprofessor på Peking University om Kinas økonomiske modell: – Vi har sett dette før, og det ender aldri godt 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt