Antallet svindelofre som ikke bare mister sparepengene sine, men også havner i stor gjeld, øker i Singapore.
Da «Ali» ble kjent med en kvinne på Facebook, trodde han at han hadde funnet kjærligheten. I stedet endte han opp med en gjeld på over 30 000 dollar, etter å ha tatt opp lån hos banker, låneinstitusjoner og en venn, skriver The Strait Times.
– Vi delte bilder av måltidene våre, og hun sa hun ville smake mammas mat, fortalte Ali, som aldri møtte kvinnen i virkeligheten.
Kvinnen, som kalte seg «Jannah», ba ham hjelpe til med å kjøpe varer for å øke salget til en luksusmerkevare. Ali brukte opp 6000 dollar i oppsparte midler, før han tok opp ytterligere 25 000 dollar i lån.
Vokser raskt
Ifølge Credit Counselling Singapore (CCS) øker antallet svindelrelaterte gjeldssaker kraftig. I 2024 behandlet organisasjonen 106 slike saker. Bare i første kvartal av 2025 har de fått inn 33 saker.
Les også: ASEAN vil bekjempe nettbasert svindel
– Når de ser at pengene ikke kommer tilbake, forsøker ofrene å finne mer penger for å redde investeringen. Det er slik de havner i problemer, sa CCS’ daglige leder Tan Huey Min.
Financial Industry Disputes Resolution Centre (Fidrec) rapporterte også en økning i tvister knyttet til svindel – fra 325 saker i 2022 til 879 i 2024.
En ond sirkel
Ali, som tjener 2500 dollar i måneden som sjåfør, klarer bare å sette av 500 dollar i måneden til å betale ned gjelden.
– Jeg har ingen anelse om hvordan jeg skal klare meg de neste månedene, sa han.
Non-profit-organisasjoner som CCS og AMP Singapore tilbyr rådgivning og hjelp til ofre som har havnet i en slik gjeldsspiral. CCS holder også gratis ukentlige informasjonsmøter og gir individuell veiledning.
– Hvis du må låne penger for å betale ned gjeld, må du søke hjelp. Å låne mer vil bare forverre problemet, advarte Tan.