22. april, 2025

Nike flyttet hjem – robotene sviktet

Share

Trumps tollpress gjør det fristende å flytte produksjon til USA, men Nike fikk erfare hvor vanskelig det er å erstatte asiatiske arbeidere med maskiner

President Trump håper at høye tollsatser på import fra Asia vil tvinge selskaper til å hente produksjon tilbake til USA. Men for skoprodusenten Nike ble forsøket på å automatisere produksjonen en kostbar og frustrerende affære.

– Det var en lærdom vi sent vil glemme, sier Tom Fletcher, som ledet prosjektet for selskapet Flex, i et intervju med Wall Street Journal.

Sko er vanskeligere enn det ser ut

Nike startet i 2015 et forsøk på å flytte deler av produksjonen fra Kina, Vietnam og Indonesia til Nord-Amerika. Planen var å bruke færre arbeidere og erstatte dem med avanserte roboter i en ny fabrikk i Guadalajara i Mexico.

– Vi skulle bruke maskiner kjent fra elektronikkproduksjon, som «pick and place»-roboter, til å bygge hele skoen – fra stoff til såle, sier Fletcher.

Men det gikk raskt galt. Maskinene klarte ikke å håndtere myke, elastiske materialer. Temperaturen i fabrikken påvirket stoffene, og ingen såler var helt like. Det som er lett for mennesker, ble for vanskelig for robotene.

– Du prøver å gjøre noe presist, men så blir det litt kaldere, og materialet endrer seg. Det hadde vi ikke forutsett, sier Fletcher.

Les også: Finansprofessor på Peking University: – Overinvesteringer leder Kina mot økonomisk ruin 🔒

Masseproduksjon passer dårlig med designfrihet

Et annet problem var at Nike ikke ville forenkle skoene sine. Hver sesong kommer det nye modeller, og robotene måtte hele tiden tilpasses.

– Vi brukte åtte måneder på å automatisere påføringen av logoen, men innen det var klart, hadde Nike gått videre til neste modell, sier tidligere Nike-leder Michael Newton.

Han påpeker at elektronikk kan produseres i stor skala fordi materialene er harde og standardiserte. Sko er myke og varierende – og forbrukerne krever mange forskjellige varianter.

– Skal du lykkes med automatisering, må du ofre noe på designet. Det ville ikke Nike, sier Newton.

Tilbake til Asia

I 2019 ble prosjektet avsluttet. Nike beholdt produksjonen i Asia, og konkurrentene Adidas og Under Armour fulgte etter. Alle tre hadde forsøkt seg på automatiserte fabrikker, men ga opp.

– Du trenger tålmodighet og mye kapital. Dette går ikke raskt, sier Fletcher.

Trumps administrasjon har nylig innført nye tollsatser: 145 prosent på kinesiske varer, og midlertidig 10 prosent på varer fra Vietnam og Indonesia.

– Vi vil ha fabrikkene tilbake, med millioner av arbeidere som skrur på små skruer, sa handelsminister Howard Lutnick nylig.

Må Europa ta regningen for Kinas industrielle overkapasitet? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt