Trump-administrasjonen krever at irakiske militser legges ned eller kontrolleres bedre – men motstanden er sterk.
USA legger økende press på Irak og Iran for å svekke innflytelsen til Iran-støttede militser i Irak. Ifølge irakiske og internasjonale medier skal president Donald Trump i mars ha sendt et brev til Irans øverste leder Ali Khamenei, der han krevde at de støttede militsene i Irak, inkludert Folkets mobiliseringsstyrker (PMF), skulle oppløses, skriver Long War Journal.
Ambassadøren til Irak, Mohammad Kazem al-Sadegh, bekreftet at brevet også inneholdt krav om å svekke de væpnede gruppene som står Iran nær.
Militsene truer samarbeidet med USA
PMF ble opprettet i 2014 som del av kampen mot IS, og består hovedsakelig av sjiamuslimske grupper som står Iran nært. Enkelte av dem er av USA definert som terrororganisasjoner, blant annet Kataib Hezbollah og Asaib Ahl al-Haq.
Statsminister Mohammed Shia al-Sudani har benektet at Trump krevde å oppløse PMF, men bekrefter samtidig at spørsmålet er høyt oppe på dagsordenen i samtalene med USA.
– Våre amerikanske partnere har gjort det klart at de ønsker at alle våpen i Irak skal være under statens kontroll, sa Sudani, ifølge irakiske medier.
I forkant av Trumps gjeninntreden i presidentembetet har det kommet tydelige signaler. Utenriksminister Marco Rubio ringte Sudani 25. februar for å diskutere det strategiske samarbeidet og «reduksjon av Irans skadelige innflytelse». Kort tid etter stanset USA en unntaksordning som tillot Irak å kjøpe energi fra Iran.
Les også: Krigen med Israel: Er Iran fortapt? 🔒
Militsene flytter seg og frykter angrep
Etter amerikanske luftangrep mot Houthiene i Jemen i mars, ble også de Iran-støttede militsene i Irak nervøse for å bli neste mål. Sjefen for Quds-styrken i Irans Revolusjonsgarde, Esmail Qaani, besøkte Bagdad og ba militsene unngå handlinger som kan provosere USA.
– Militsene begynte å flytte våpenlagre og hovedkvarter i frykt for amerikanske eller israelske angrep, ifølge lokale kilder.
Samtidig har enkelte av de ikke-integrerte militsene signalisert vilje til å snakke om tettere tilknytning til staten gjennom PMF, og et møte er planlagt i april. Likevel fortsetter flere ledere å true USA både direkte og indirekte.
Politisk strid om ny lov
Irakiske myndigheter forsøker nå å vedta en ny lov som skal definere PMFs rolle og rettigheter tydeligere. Men lovforslaget er forsinket, og en tidligere versjon strandet på uenighet om detaljer som pensjon og tjenestetid.
– PMF er en lovlig del av staten, men det er nødvendig å sikre at alle væpnede grupper opererer under statlig kontroll, sier en irakisk tjenestemann til lokal presse.
Så langt har Trump-administrasjonen ikke spesifisert hva som konkret kreves av Irak – men presset øker.