Venezuela kritiserer amerikansk behandling av deporterte og avviser kobling til gjengkriminalitet. De har bekreftet at nesten 1 500 migranter er blitt sendt tilbake fra USA de siste ukene.
Det siste flyet landet søndag på Simón Bolívar-flyplassen utenfor Caracas med 175 deporterte om bord, melder bne IntelliNews.. Flyet hadde kapasitet til 229 passasjerer, og det venezuelanske innenriksdepartementet peker på amerikansk «rot og dårlig organisering» som årsak til at ikke alle setene ble fylt.
Første direktefly fra USA
Dette var første gang et direktefly fra USA til Venezuela ble brukt til hjemsendelse av migranter. Tidligere har slike flygninger gått via Honduras med det statlige venezuelanske flyselskapet Conviasa.
Innenriksminister Diosdado Cabello møtte migrantene på flyplassen og opplyste at én av de hjemsendte er etterlyst for forbrytelser i delstaten Trujillo. Han avviste samtidig at mannen har tilknytning til den beryktede gjengen Tren de Aragua.
– De prøver å stemple og kriminalisere venezuelanere ved å hevde at de er en del av Tren de Aragua, sa Cabello.
Han anklaget amerikanske myndigheter for å bruke slike påstander for å skape frykt og rettferdiggjøre deportasjoner.
Les også: Trump vil deportere venezuelanske gjengmedlemmer til El Salvador
Kontakt mellom USA og Venezuela
Til tross for diplomatiske spenninger og amerikanske sanksjoner mot oljeindustrien, bekreftet Cabello at det fortsatt er direkte kontakt mellom regjeringene. Dette skal blant annet ha gjort det mulig å få flytillatelse for overflyginger av amerikansk luftrom.
Den siste uken har tre fly med totalt 552 venezuelanske migranter returnert fra Texas – 199 den 24. mars, 178 den 28. mars og nå 175 den 30. mars. Totalt er 1 471 personer blitt returnert siden februar som del av programmet «Vuelta a la Patria», et samarbeid mellom Venezuela, USA, Mexico og Honduras.
Maduro ba FN gripe inn
Venezuelas president Nicolás Maduro tok opp migrantenes situasjon i samtaler med FNs generalsekretær António Guterres og menneskerettighetssjef Volker Türk 28. mars.
«Maduro understreket behovet for at FN tar et tydelig standpunkt for å sikre rettighetene til venezuelanske migranter og opprettholde folkeretten,» het det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.
Samtalene kom etter at USA deporterte 238 angivelige medlemmer av Tren de Aragua til El Salvador, der de skal holdes i landets mye omtalte storfengsel.
Ifølge myndighetene i Caracas har FN forpliktet seg til å se nærmere på de grove bruddene på migrantenes rettigheter. Maduro gjentok samtidig at hans regjering står fast ved sitt løfte om å hjelpe statsborgere tilbake til hjemlandet.