18. desember, 2024

En ny æra i tekno-geopolitikk: Kina vil ikke godta tvangssalg av TikTok

Share

Kinas sterke motstand mot et tvangssalg av TikTok kaster nytt lys over de geopolitiske spenningene i teknologisektoren, og setter den poplulær appens internasjonale operasjoner i usikkerhet.

I en artikkel publisert i Wall Street Journal, kommer det frem at Kinas regjering uttrykker motstand mot et tvangssalg av TikTok i USA. Dette stiller ByteDance, selskapet bak appen, overfor begrensede valgmuligheter samtidig som flere potensielle kjøpere begynner å vise interesse for selskapets operasjoner i USA. Kinesiske myndigheter har uttrykt kritikk mot USAs handlinger mot den populære kortvideo-appen og har signalisert til ByteDance at de foretrekker at appen blir forbudt i USA fremfor å bli solgt. Dette skaper en vanskelig situasjon for ByteDance, ettersom TikTok nå møter sin største utfordring i sitt største marked, USA, hvor appen har 170 millioner brukere.

I Washington stemte Representantenes hus overveldende for et lovforslag som krever at ByteDance selger TikTok eller risikerer et forbud, under påskudd av at innsamling av amerikanske brukerdata utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko. TikTok har forsikret om at de ikke vil dele data med den kinesiske regjeringen, selv om den skulle kreve det.

Under en pressekonferanse uttalte en talsperson for Kinas handelsdepartement at USA må «stoppe den urimelige undertrykkelsen» av TikTok, og poengterte at «den relevante parten bør følge kinesiske lover og regelverk nøye.» Kommentaren ble tolket av noen i ByteDance som en bekreftelse på at selskapet ville møte regulatoriske utfordringer ved et forsøk på å selge TikTok.

Les også: Kinas hemmelighet for å kontrollere internett Kinas hemmelighet for å kontrollere internett

Internt har Zhang Yiming, grunnleggeren av ByteDance som har en betydelig eierandel i selskapet, ikke indikert at han deltar i samtaler med potensielle kjøpere om salg av TikTok. Tidligere finansminister Steven Mnuchin har uttalt at han jobber med å danne et konsortium for å forsøke å kjøpe TikTok, og Wall Street Journal har rapportert at Bobby Kotick, tidligere administrerende direktør i videospillutgiveren Activision, har konktaktet Zhang om et mulig kjøp.

TikTok befinner seg på nytt i sentrum av geopolitiske spenninger mellom USA og Kina, etter å ha overlevd flere regulatoriske utfordringer tidligere. I 2020 forsøkte daværende president Donald Trump å forby appen gjennom en presidentordre, men dette ble blokkert av domstolene.

Siden den gang har TikTok kjempet for å implementere en operasjon kjent som Project Texas, som har som mål å beskytte amerikanske brukerdata. Selskapets ledere var tidligere optimistiske på å kunne nå en avtale med amerikanske regulatorer for å kunne fortsette operasjonene i landet, men tilsynet har intensivert, noe som har ført til at selskapets administrerende direktør har måttet vitne foran kongressen to ganger det siste året. Montana har også vedtatt en lov som forbyr appen, et trekk som TikTok nå utfordrer i rettssystemet.

TikToks globale suksess anses i Kina som en sjelden triumf for et land som lenge har vært verdens fabrikkgulv, men som har slitt med å bygge opp sine egne teknologimerker. Kinesiske analytikere og kommentatorer ser USAs lovforslag som et forsøk på å «rane» denne verdifulle eiendelen, en handling som ikke vil bli tolerert av kinesiske myndigheter.

Litauens urokkelige stand: En modig utenrikspolitikk mot Kinas tvangsmakt 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt