19. september, 2024

Var kritisk til krigen – russisk historieprofessor sparket

Share

Den anerkjente russiske historikeren Ivan Ivanovitsj Kurilla, kjent for sin åpne motstand mot Moskvas invasjon av Ukraina, er blitt avskjediget fra sin stilling ved Det europeiske universitet i St. Petersburg.

Ugyldig fravær oppgis som grunn for avskjedigelsen. Kurilla hevder imidlertid at han hadde fått innvilget et sabbatsår fra 12. januar 2024, men universitetets rektor skal i siste øyeblikk ha nektet å undertegne permisjonspapirene.

Historikeren sier han er usikker på om rektorens beslutning om å avskjedige ham bare er regelrytteri eller skyldes press fra myndighetene, men tror det har sammenheng med et åpent brev mot krigen som han har undertegnet.

Det europeiske universitet har ennå ikke offisielt uttalt seg om Kurillas avskjedigelse, skriver The Moscow Times. Men hans personside på universitetets nettsider er fjernet. Kurilla forsker på russisk-amerikanske forhold på 1900-tallet.

Kurilla er en av flere hundre russere som i fjor ble funnet på en lekket regjeringsliste over «potensielle utenlandske agenter».

Det europeiske universitet ble grunnlagt i 1994, under demokratiseringen av Russland, og har vært regnet som kontinentalt orientert. Slik var universitetet lenge en torn i øyet på Russlands makthavere. I 2017 fikk universitetet sin akkreditering inndratt, men søkte om og mottok ny akkreditering.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt