Frankrikes tilbaketrekning fra Tsjad markerer slutten på en æra med militær tilstedeværelse i Sahel og en svekkelse av europeisk innflytelse i regionen.
Frankrike har avsluttet sin 60-årige militære tilstedeværelse i Tsjad ved å stenge sin siste base i landet. Kosseï-leiren i hovedstaden N’Djamena var den siste gjenværende franske basen i Sahel, et område hvor Frankrike tidligere dominerte som kolonimakt.
Fredag forlot de siste av de nær 1000 franske soldatene leiren, melder Euro News.
Tsjads president Mahamat Idriss Déby besluttet i november å avslutte forsvarssamarbeidet med den tidligere kolonimakten. Beslutningen kom etter økende anti-fransk stemning i landet og regionen, ifølge Euro News.
Frankrike overførte Abeché-basen til Tsjad 11. januar 2025, som en del av en bredere avtale om å avslutte sin militære tilstedeværelse i landet. Overføringen skjedde etter at Tsjad bestemte seg for å avslutte forsvarssamarbeidet med Frankrike, men uten å bryte diplomatiske bånd.
En del av en større trend
Denne tilbaketrekkingen inngår i en bredere utvikling der Frankrike siden 2022 har trukket sine styrker ut av Mali, Burkina Faso og Niger. Prosessen kan fortsette, ettersom Senegal og Elfenbenskysten nylig har varslet at de også ønsker franske styrker ut.
– Landene i regionen søker å etablere nye forbindelser, inngå nye allianser og styre sin egen kurs, forklarer Euronews-journalist Jeremiah Fisayo Bambi.
Ifølge Bambi er målet å sikre full suverenitet og ta selvstendige beslutninger uten å være bundet til Frankrike.
Mens militærjuntaene i Mali, Burkina Faso og Niger har tatt en tydelig avstand fra Frankrike etter maktovertakelser, virker Tsjad å være mer nyansert. Myndighetene i N’Djamena omtaler tilbaketrekkingen som en sak knyttet til suverenitet, snarere enn en fullstendig brudd med Frankrike. Den samme tonen kommer fra Senegal og Elfenbenskysten.
Les også: Tusenvis feirer bruddet med ECOWAS – Sahel-alliansen styrker bånd til Russland
– Dette sender et sterkt signal om at de ikke lenger ønsker franske tropper i regionen, understreker Nina Wilén, direktør for Afrika-programmet ved Egmont Institute.
Konsekvenser for EU
Frankrikes uttrekning fra Tsjad innebærer ikke bare et tilbakeslag for Paris, men også en redusert europeisk innflytelse i Vest-Afrika.
– Mange EU-ledere har i de siste ti årene skjult seg bak Frankrike, som har ledet den største operasjonen mot terrorisme i Sahel. Dette har gjort at flere europeiske land har sluppet å sette inn egne styrker, sier Wilén.
Samtidig mener hun at Europa selv bærer noe av ansvaret.
– På den ene siden gjorde Frankrike feil i måten de behandlet landene og lederne deres på. Men det er også en generell europeisk motvilje mot å investere i disse landene, sier Wilén.
Russland fyller tomrommet
Både Frankrike og EU har et behov for å opprettholde sin innflytelse i regionen, ettersom det militære vakuumet etter Frankrike gir rom for andre aktører.
– Alle øyne er rettet mot Russland, sier Wilén.
Den russiske paramilitære gruppen Wagner, som etter lederen Jevgenij Prigozjins død har omdøpt seg til Afrikakorpset, skal ha rundt 5000 soldater på det afrikanske kontinentet. Dette gjør at Russland kan styrke sitt fotfeste i regionen, der flere av landene allerede har inngått avtaler om militært samarbeid med Moskva.
Sahels skjebne etter militærkupp og tapte vestlige militærbaser 🔒