Israels forsvarsstyrker (IDF), sammen med Shin Bet og grensepolitiet, har iverksatt «Operasjon Jernmur» mot Hamas, Islamsk Jihad og Al Aqsa-martyrenes brigader i Jenin. Operasjonen er forventet å vare i flere dager, ifølge israelske medier.
IDF rapporterte 24 timer etter operasjonens start at de hadde «nøytralisert mer enn 10 terrorister» og utført luftangrep mot infrastruktur tilhørende væpnede grupper, skriver Long War Journal. I tillegg ble veibomber desarmert av israelske styrker.
Mens de væpnede gruppene ennå ikke har offentliggjort dødsfallene som martyrer, viser en åpen kilde-analyse fra FDDs Long War Journal at en av de drepte sannsynligvis tilhørte Islamsk Jihad i Jenin.
PA aksjonerer, men møter utfordringer
Den palestinske selvstyremyndigheten (PA) lanserte «Operasjon Beskytt Hjemlandet» 5. desember 2024 for å bekjempe de samme gruppene som IDF har målrettet. Brigader Anwar Rajab fra PA’s sikkerhetsstyrker uttalte 11. januar at operasjonen hadde ført til beslagleggelse av 17 bilbomber og arrestasjon av 247 personer. Rajab advarte samtidig om store pengetransaksjoner til militante grupper fra ukjente kilder.
Til tross for noen suksesser har PA fått kritikk for å ha latt væpnede grupper som Hamas og Islamsk Jihad bygge sterke nettverk i byer som Jenin og Nablus. Ifølge en rapport fra Long War Journal har disse gruppene også utvidet sin tilstedeværelse til andre byer som Tulkarm og Tubas.
Les også: En anti-israelsk hacker basert i Libanon 🔒
Iran-støtte og økt trussel
Både PA og Israel anklager Iran for å støtte de væpnede gruppene i Vestbredden med våpen og penger. Med støtte fra Iran har disse gruppene blitt mer organiserte, bedre utstyrt og har opparbeidet seg kamptrening i sammenstøt med israelske styrker.
Selv om israelske og palestinske myndigheter erkjenner trusselen, har ingen av partene hittil lansert en omfattende strategi for å bekjempe dem på lang sikt. Israels begrensede operasjoner har ikke vært nok til å undertrykke terroraktiviteten vesentlig.
Frykt for eskalering
Etter hvert som konflikten i Gaza avtar, forventes det at Israel vil rette mer fokus mot Vestbredden. Eksperter advarer om at væpnede grupper utvikler seg raskt og utgjør en økende sikkerhetstrussel. Mens de tidligere primært brukte håndvåpen, har de nå kapasitet til å produsere avanserte veibomber og mottar våpenforsyninger fra Iran.
For øyeblikket har Israel unngått å sette inn tunge stridsvogner i Vestbredden, men en slik utvikling kan bli nødvendig dersom terroraktiviteten fortsetter å eskalere.