7. januar, 2025

Kina øvde på maritim blokadestrategi nær Japan

Share

Kinas marine og kystvakt gjennomførte i desember felles øvelser nær Miyako-stredet og de omstridte Senkaku-øyene. Øvelsene regnes som et ledd i simulering av blokadescenarier, særlig knyttet til Taiwan.

Ifølge japanske myndigheter inkluderte øvelsene både kinesiske marinefartøy og tungt bevæpnede kystvaktskip. Den 22. desember seilte en flåte bestående av to Type 054A-fregatter, én Type 054-fregatt og tre kystvaktskip, inkludert det massive 10 000-tonns fartøyet «2901», gjennom Miyako-stredet fra Stillehavet til Øst-Kinahavet, skriver Defence Blog.

Øvelsene markerte første gang at en hel flåte opererte med 76 mm kanoner nær de omstridte Senkaku-øyene, som administreres av Japan, men som Kina krever som sine under navnet Diaoyu-øyene. Japanske tjenestemenn beskriver dette som en «provokativ demonstrasjon».

– Dette viser Kinas ønske om å utvide sitt operative nedslagsfelt i Øst-Kinahavet, inkludert Japans sørlige øyer, sa en anonym tjenestemann.

Kystvakten som «andre marine»

I 2021 vedtok Kina en ny kystvaktlov som gir kystvakten rett til å bruke våpen for å forsvare nasjonal suverenitet. Loven knytter kystvakten direkte til Kinas sentrale militærkommisjon, noe som har fått enkelte eksperter til å omtale den som en «andre marine».

Les også: Filippinenes geopolitikk: Kinas økte press og USAs rolle🔒

Under transitten gjennom Miyako-stredet skal de kinesiske fartøyene ha slått av sine automatiske identifikasjonssystemer (AIS) nær de omstridte øyene, en taktikk som ofte brukes for å skjule militære aktiviteter. Observatører mener dette kan bidra til å normalisere aggressiv opptreden i områdene rundt Taiwan og Japan.

Japans bekymringer

Japanske myndigheter uttrykker bekymring over den økte kinesiske militære aktiviteten. Japanske kystvaktskip er utstyrt med 40 mm kanoner med en rekkevidde på fem kilometer, mens de kinesiske 76 mm-kanonene har tre ganger denne rekkevidden, noe som utgjør en betydelig utfordring for Japans sjøforsvar.

Kinas opptrapping sammenfaller med Taiwans visepresident Lai Ching-tes inntreden i 2022. Beijing betrakter Lai som en separatist, og analytikere mener Kinas handlinger er knyttet til frykten for økt internasjonal anerkjennelse av Taiwan som en selvstendig stat.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt