18. oktober, 2024

Kinas satellittrevolusjon: Neste stopp, global dominans

Share

Kina utvider sin tilstedeværelse i rommet med en ny konstellasjon av satellitter, ment å utfordre Starlink og dominere det globale satellittinternett-markedet.

DefenseOne melder at Kina har markert seg som en betydelig aktør innen romindustrien med 67 kommersielle rakettlanseringer i fjor, kun overgått av USA. Landet tar sikte på å utvikle et eget nettverk for satellittkommunikasjon, likt SpaceX’s Starlink, noe en nylig lansering fra Xichang Satellite Launch Center understreker. Denne ambisjonen drives frem av satellittinternettets beviste nytteverdi i konflikter, eksemplifisert ved Ukrainas bruk av Starlink for å motvirke kommunikasjonsutfordringer.

USA og dets allierte, inkludert Air Force og Space Force, har også begynt å implementere lignende teknologi for å forbedre kommunikasjon under krevende forhold. Imidlertid har det oppstått bekymringer rundt påliteligheten av Starlink, spesielt etter rapporter om begrensninger i bruk for ukrainske styrker og inaktive Starshield-tjenester i kritiske områder.

Mot denne bakgrunnen har Kina intensivert sin utvikling av et globalt satellittinternett-nettverk, med ambisjoner om å lansere en konstellasjon som kan tilby bredbåndstilgang nasjonalt og militære fordeler. Lanseringer gjennom 2023 har markert en akselerasjon i prosjektet, selv om det fortsatt er i de tidlige stadier med en forventet operasjonell status i slutten av 2024 eller 2025.

Kinas planer omfatter et nettverk på 12 992 satellitter, som vil møte utfordringer knyttet til frekvens og romlig begrensning i lav-jordbane, samt behovet for teknologisk innovasjon for å administrere et så stort antall satellitter og utvikle kostnadseffektive brukerterminaler. Dette initiativet reflekterer Kinas strategiske mål om å sikre sin tilstedeværelse i rommet, og illustrerer landets besluttsomhet om å utvide sin teknologiske innflytelse globalt.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt