Pakistan står overfor en krevende økonomisk situasjon med store budsjettunderskudd og strukturelle utfordringer, noe som har ført til uplanlagte samtaler med IMF.
Det internasjonale pengefondet (IMF) opplyste fredag at de har gjennomført konstruktive samtaler med pakistanske myndigheter om økonomiske reformer og tiltak for å redusere sårbarheter under et uplanlagt besøk fra 12. til 15. november, skriver Reuters.
Samtalene dreide seg om et kriselån på 7 milliarder dollar, som ble godkjent av IMFs styre for seks uker siden. Besøket var likevel for tidlig til å omfatte den første gjennomgangen av programmet for utvidet låneordning (EFF), som er planlagt i første kvartal 2025.
– Vi er oppmuntret av myndighetenes fornyede forpliktelse til de økonomiske reformene som støttes av EFF-programmet for 2024, uttalte Nathan Porter, leder for IMFs oppdrag i Pakistan, i en pressemelding.
Han understreket at de konstruktive diskusjonene om økonomisk politikk og reformarbeid vil legge grunnlaget for sterkere og mer bærekraftig vekst.
Økonomiske svakheter og budsjettunderskudd
IMF oppga ikke spesifikke svakheter som ble diskutert, men kilder i det pakistanske finansdepartementet har bekreftet at flere alvorlige mangler førte til IMFs inngripen.
Les også: Pakistan med store olje- og gassforekomster: Kina er jokeren for suksess
Blant disse var en inntektssvikt på nesten 190 milliarder pakistanske rupier (tilsvarende 685 millioner dollar) i løpet av det første kvartalet av inneværende budsjettår. Pakistan har også et udekket finansieringsbehov på 2,5 milliarder dollar fra utlandet.
I tillegg mislyktes landet i forsøket på å selge sitt nasjonale flyselskap, noe som utgjør et betydelig tilbakeslag for planene om privatisering av tapsbringende statseide selskaper, slik IMF krever.
IMF påpekte også store økonomiske tap i kraft- og gasssektoren, som representerer et av de største hullene i økonomien. Fondet understreket at strukturelle reformer i energisektoren er avgjørende for å sikre dens levedyktighet.
Enighet om videre tiltak
Begge parter var enige om behovet for å fortsette med stram finans- og pengepolitikk, samt å øke skatteinntektene fra underutnyttede kilder, ifølge IMF.
Pakistan har i flere tiår kjempet mot en økonomi preget av vekst og kriser i bølger. Landet har vært avhengig av IMF-støtte hele 23 ganger siden 1958.
Press fra Beijing: Ønsker egen sikkerhet for kinesiske arbeidere i Pakistan