Den Moldovske regjeringen har vedtatt å innlede forhandlinger og signere avtaler om støtte fra Tyskland og Danmark for å styrke Moldovas forsvarssektor.
Moldova, som grenser til Ukraina, har de siste årene opplevd økende sikkerhets-utfordringer, særlig som følge av Russlands krigføring i regionen. For å styrke sin forsvarsevne og sikre nasjonal suverenitet, søker landet nå å utvide sitt internasjonale samarbeid. Dette melder det statlige nyhetsbyrået Moldpress.
Regjeringen godkjente nylig å starte forhandlinger med Tyskland om en avtale som omfatter tysk støtte til Moldovas væpnede styrker. Avtalen innebærer at Tyskland vil tilby tjenester og leveranser av ikke-dødelig utstyr, i tillegg til å bidra med rådgivning, opplæring og utvikling av forsvarsinfrastruktur. Våpen og ammunisjon vil imidlertid være unntatt fra leveransen.
– Formålet med denne avtalen er å etablere prinsipper for støtten samt retningslinjer for arbeidet til den tyske rådgivningsgruppen i Moldova. Konsulentgruppen skal sikre gjennomføringen av prosjektene som identifiseres i støtteprogrammet, forklarte statssekretær i Forsvarsdepartementet, Sergiu Plop, under regjeringsmøtet.
Avtale om forsvarssamarbeid med Danmark
Samtidig godkjente regjeringen også forhandlinger om en samarbeidsavtale med Danmark. Dette memorandumet vil legge grunnlaget for samarbeid innenfor militær- og sikkerhetspolitikk, styrking av kapasitet, opplæring, demokratisk kontroll over de væpnede styrker og integrasjon mot EU, i tillegg til samarbeid med internasjonale organisasjoner.
Les også: Moldova sier ja til EU-medlemskap etter jevnt valg
Ifølge Moldpres vil samarbeidet med Danmark omfatte områder som militær- og sikkerhetspolitikk, kapasitetsbygging, opplæring, demokratisk kontroll over de væpnede styrker, samarbeid med internasjonale organisasjoner og integrasjon i EU.
Økt internasjonal støtte
Disse avtalene med Tyskland og Danmark er en del av Moldovas bredere strategi for å styrke sitt forsvar gjennom internasjonalt samarbeid. Tidligere har Moldova også inngått en sikkerhets- og forsvarspartnerskap med EU, som første land til å signere en slik avtale. Dette partnerskapet tar sikte på å møte felles sikkerhetsutfordringer og øke Moldovas motstandskraft.
– Dette er det første landet, og mange andre vil følge, for å skape et nettverk av venner som bygger et sterkt sikkerhets- og forsvarspartnerskap, uttalte EUs utenrikssjef Josep Borrell.
Gjennom disse initiativene viser Moldova en klar forpliktelse til å styrke sin forsvarsevne og integrere seg tettere med europeiske sikkerhetsstrukturer, i en tid preget av økende regionale spenningen.