Kinesiske myndigheter sender et sterkt signal med dødsdommen for lekkasje av statshemmeligheter, i det de intensiverer kampen mot utenlandske spioner.
En tidligere ansatt i et av Kinas statlige organer er dømt til døden for lekkasje av «statshemmeligheter», kunngjorde Kinas sikkerhetsdepartement den 6. november. Mannen ble anklaget for å ha overlevert en USB-minnepinne til utenlandske spionorganisasjoner, skriver The Strait Times.
Saken kaster lys over Kinas harde linje mot spionasje og understreker den økende spenningen mellom Kina og andre land på nasjonale sikkerhetsspørsmål.
Departementet uttalte at mannen, med etternavnet Zhang, ga fra seg «et betydelig antall topphemmelige og konfidensielle statshemmeligheter til utenlandske etterretningsorganisasjoner, noe som alvorlig truet Kinas nasjonale sikkerhet».
Verken fullt navn eller tidligere stilling ble oppgitt, og Reuters har ikke lykkes i å få kontakt med Zhang for en kommentar.
Zhang var tidligere en «nøkkelperson med tilgang til konfidensiell informasjon i et statlig organ» og hadde derfor innsyn i mange statshemmeligheter gjennom sin jobb, ifølge departementet.
Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia
Etter at han sluttet i stillingen, ble Zhang et «viktig mål for utenlandske spionorganisasjoner som ønsket å rekruttere og påvirke ham».
– Zhang, som hadde svak karakter og lot seg friste av penger, ble en ‘marionett’ som den andre parten styrte og utnyttet, sa departementet.
Zhang reiste ut av Kina for å møte en utenlandsk agent med etternavnet Li, som tvang ham til å signere en samarbeidsavtale. Li beslagla både USB-minnepinnen Zhang brukte i arbeidet sitt og personlige eiendeler, ifølge departementets forklaring.
Etter å ha mottatt opplæring fra det utenlandske etterretningsorganet, ble Zhang en «hemmelighetsstjelende langer styrt og utnyttet av den utenlandske etterretningstjenesten».
Lovoppdatering
Tidligere i år vedtok Kinas lovgivere en omfattende oppdatering av lovgivningen mot spionasje, som forbyr overføring av all informasjon knyttet til nasjonal sikkerhet og utvider definisjonen av spionasje.
I en annen sak tidligere i 2024 ble den australske forfatteren Yang Hengjun dømt til døden med en betinget straff i februar etter spionasjeanklager, en dom som den australske regjeringen beskrev som «skremmende».
En betinget dødsdom i Kina gir den dømte en toårig utsettelse fra henrettelse, hvoretter straffen automatisk kan omgjøres til livsvarig fengsel eller, i sjeldne tilfeller, en tidsbegrenset fengselsstraff. Personen forblir i fengsel hele tiden.
For Zhangs del ble det ikke nevnt noe om en betinget dødsdom.