21. november, 2024

Kina investerer i Kenyas fornybare energi for fremtiden

Share

Kina øker sin tilstedeværelse i Afrika med et nytt geotermisk kraftverk i Kenya, som en del av en bredere satsing på ren energi på kontinentet.

Kinas satsing på fornybar energi i Afrika ble tydelig markert ved en seremoni for det nye kinesisk-ledede geotermiske kraftverk som skal bygges i Kenyas Great Rift Valley, skriver South China Morning Post.

Det statseide energiselskapet PowerChina skal bygge det 35 megawatt store geotermiske anlegget Orpower 22 ved Menengai-krateret. Anlegget eies av det kinesiske selskapet Kaishan Group, som investerer 93 millioner amerikanske dollar i byggingen.

Under seremonien uttalte president William Ruto at anlegget vil styrke Kenyas posisjon på verdensbasis innen geotermisk produksjon, og understreket at «dette viser vår forpliktelse til å utnytte Kenyas enorme geotermiske potensial for å fremme økonomisk vekst».

Kenya var det første afrikanske landet som tok i bruk geotermisk energi, der varme fra jordens indre benyttes til å produsere strøm. Likevel sa Ruto at kun 10 prosent av landets geotermiske potensial er utnyttet.

– Så langt har vi tatt ut kun 950 MW, en liten del av vårt totale geotermiske potensial på nærmere 10 000 MW, noe som betyr at det fortsatt er store muligheter som ikke er tatt i bruk, sa han.

I fjor ferdigstilte PowerChina et annet geotermisk kraftverk på 35 MW i Kenya, eid av Sosian Geotermisk Kraftverk. Dette kom som følge av en 14-årig kontrakt mellom Kaishan Group og Sosian Energy, hvor kineserne drifter anlegget fram til investeringen er tilbakebetalt.

De kenyanske kraftverkene er en del av en økende tilstedeværelse av kinesisk-finansierte fornybare prosjekter i Afrika – alt fra sol- og vindkraftverk til vannkraftverk. Dette følger president Xi Jinpings løfte fra 2021 om å slutte å finansiere nye kullkraftverk i utlandet og i stedet øke støtten til fornybare prosjekter.

Les også: Xi Jinping lover Afrika 50 milliarder dollar: Lån, jobber og grønn teknologi

Løftet ble fornyet i september under Forum for Kina-Afrika-samarbeid i Beijing, der det ble lagt frem en handlingsplan hvor Kina forplikter seg til å «oppmuntre investeringer i en rekke fornybare energiprosjekter på tvers av Afrika».

Xi lovet også 51 milliarder amerikanske dollar i finansiering til Afrika over de neste tre årene, hvor en del vil gå til ren energi og grønne utviklingsprosjekter, inkludert 30 konkrete prosjekter.

Den kinesiske investeringsbanken China Eximbank og China Development Bank økte også sine investeringer i afrikansk energi i fjor etter en to års pause, med lån på til sammen 502 millioner dollar til tre prosjekter innen fornybar energi, inkludert et solkraftverk i Burkina Faso og et vannkraftverk på Madagaskar, ifølge data fra Boston Universitys Global Development Policy Centre.

Senterets forskere uttalte at økningen i energilån på mindre skala viser at Beijings «small is beautiful»-tilnærming til infrastrukturinvesteringer i Afrika nå tar form.

– Denne tilnærmingen, først fremmet av Xi Jinping i 2022, kjennetegnes av mindre lån som raskt kan settes i drift for prosjekter med positive miljømessige og sosiale effekter, heller enn de massive infrastrukturprosjektene fra tidligere år, sa forskerne, inkludert Lucas Engel, dataanalytiker ved senteret.

Andre kinesisk-ledede fornybarprosjekter i Afrika inkluderer De Aar Central Solar Power Plant, et solkraftverk som bygges av PowerChina og vil bli det største solkraftverket i Sør-Afrika med en kapasitet på 342 MW.

I september annonserte PowerChina også at de hadde koblet det 100 MW store Redstone solkraftverket i Sør-Afrika til strømnettet. Når det står ferdig, vil det produsere 480 GWh energi per år, nok til å forsyne rundt 200 000 husstander.

Tidligere har Kina også investert i Marokkos solkraftprosjekter Noor II og Noor III, vindkraftverket Gulf of Suez II i Egypt med en kapasitet på 500 MW og Garissa solkraftverk i Kenya med en kapasitet på 55 MW, finansiert av China Eximbank.

Kenyas president oppfordrer G7: Finansier Afrikas grønne skifte

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt