Ny rapport spår 4 graders oppvarming i Frankrike innen 2100.
Temperaturene i fastlands-Frankrike kan øke med opptil 4 grader innen 2100 som følge av global oppvarming, advarte den franske regjeringen fredag. Statsminister Michel Barnier presenterte rapporten som oppfordrer til omfattende tiltak for å tilpasse landet til en fremtid med betydelig høyere temperaturer, melder Le Monde.
I rapporten, lagt frem 25. oktober, understrekes det at usikkerhet knyttet til varigheten av drivhusgasser gjør det utfordrende å spå utover 2050. Rapporten kommer nesten ti år etter den historiske klimaavtalen ble vedtatt under Paris-konferansen i 2015, hvor verdenssamfunnet ble enige om juridisk bindende mål for å begrense den globale oppvarmingen.
Likevel viser vitenskapelige bevis at målet om å holde oppvarmingen nær 1,5 grader over førindustrielt nivå vil bli overskredet allerede tidlig på 2030-tallet, ifølge rapporten fra Den nasjonale tilpasningsplanen for klimaendringer (PNACC).
– Å respektere Parisavtalen er fortsatt målet, men risikoen for å overstige disse målene gjør det nødvendig å forberede seg på en oppvarming på fire grader innen 2100, heter det i rapporten.
Ekstreme konsekvenser
Globalt ligger verden an til en gjennomsnittlig temperaturøkning på 3,2 grader innen utgangen av århundret, ifølge rapporten. Men fastlands-Frankrike, som varmes raskere enn andre deler av verden, vil kunne oppleve en økning på to grader innen 2030, 2,7 grader innen 2050, og fire grader innen 2100 basert på nåværende utslippsforpliktelser.
Les også: Studie: Europeere prioriterer innvandringskontroll over klimaendringer
– Dette tallet kan virke abstrakt, men konsekvensene for samfunnet vårt er svært konkrete, advarer rapporten.
Varig oppvarmingstrend
Ifølge rapporten gir denne utviklingen regjeringen en «solid oppvarmingstrend» som grunnlag for sine politiske tiltak. Økningen i gjennomsnittstemperaturer vil føre til lengre og mer intense hetebølger, ekstreme flommer, tørke og stigende havnivåer. Det pekes også på utfordringer som vannmangel og jorderosjon.
Om ingen tiltak settes inn, risikerer Frankrikes brutto nasjonalprodukt (BNP) å falle med 10 prosentpoeng innen 2100. Jordbrukssektoren kan tape én milliard euro årlig innen 2050, og 500 000 hjem vil være truet av en tilbaketrekkende kystlinje innen slutten av århundret, ifølge rapporten.
Regjeringens plan inneholder 51 tiltak for å beskytte befolkningen, forsikre mot risiko, tilpasse menneskelig aktivitet, verne natur- og kulturområder og mobilisere offentlige tjenester. Planen skal oppdateres jevnlig for å sikre at tiltakene er i tråd med utviklingen.