24. oktober, 2024

Den europeiske kjernekraftalliansen: Krever støtte fra EU-kommisjonen

Share

Medlemmer av European Nuclear Energy Alliance ber den kommende EU-kommisjonen om å anerkjenne kjernekraftens rolle i Europas avkarbonisering mellom 2024 og 2029.

Kjernekraft, sammen med fornybar energi, trekkes frem som en nøkkel til økonomisk konkurranseevne og energisikkerhet. Dette melder Energynews.

Medlemmer av European Nuclear Energy Alliance oppfordrer EU-kommisjonen til å inkludere kjernekraft som en del av strategien for avkarbonisering i Europa i perioden 2024-2029.

Dette kravet kommer i en tid med endringer i den globale geopolitiske situasjonen, der Europas økonomier må være konkurransedyktige og motstandsdyktige for å oppnå karbonnøytralitet innen 2050.

– Kjernekraft og fornybar energi sammen utgjør en økonomisk konkurransedyktig løsning for å møte etterspørselen etter fossilfri strøm, sa alliansens medlemmer etter et møte den 15. oktober i Luxembourg, på sidelinjen av EUs energiråd.

Økt økonomisk konkurranseevne

Alliansen fremhever kjernekraftens lave karbonavtrykk og stabile energiproduksjon som viktige faktorer for å sikre kollektiv forsyningssikkerhet og fleksibilitet i Europas strømmarkeder.

Medlemmer fra 14 EU-land, inkludert den kommende polske presidentskapet, deltok på møtet, hvor også representanter fra EU-kommisjonen var til stede.

Les også: Serbia åpner døren for kjernekraft etter 35 år med forbud

– Kjernekraft gir stabile forhold i strømmarkedet, noe som er avgjørende for å tilby rimelig, pålitelig og rikelig fossilfri energi til EU-borgere, uttalte en av representantene.

Fire handlingspilarer

I mars la alliansen frem fire sentrale handlingspilarer for å styrke kjernekraftindustrien i Europa. Disse inkluderer tilgang til offentlig og privat finansiering, utvikling av europeiske finansieringsinstrumenter, utdanning av en kvalifisert arbeidsstyrke, samt styrking av samarbeid innen industri, forskning og innovasjon.

Samtidig understreker de viktigheten av å respektere medlemslandenes nasjonale valg av energimiks.

– Våre eksisterende og fremtidige kjernekraftverk bidrar til å stabilisere strømnettet i hele EU, ikke bare i landene som velger kjernekraft, sa en talsmann for alliansen.

Bidrag til Europas felles strømmarked

Alliansen peker på at kjernekraft, sammen med vannkraft, bidrar til å stabilisere det felles europeiske strømnettet. Med lave driftskostnader og en stabil strømproduksjon, skaper kjernekraft mindre volatile markedsforhold, noe som er viktig for å nå målet om karbonnøytralitet.

– Kjernekraftens rolle i strømforsyningen går langt utover nasjonale grenser, og er avgjørende for å sikre Europas energifremtid, uttalte en av representantene under møtet.

Forpliktet til videre samarbeid

Med sine 103 operative kjernekraftverk, som står for om lag en fjerdedel av EUs totale strømproduksjon, forblir alliansen en viktig aktør i den europeiske energidebatten.

De understreker viktigheten av et fortsatt tett samarbeid med EU-kommisjonen og likesinnede medlemsstater for å sikre en smidig overgang til en karbonfri økonomi.

Den neste kommisjonen, som skal sitte frem til 31. oktober 2024, vil måtte ta stilling til disse anbefalingene for å sikre kontinuitet i EUs energimål.

Tilgang på stabil energi er nøkkelen til økonomisk vekst og trygghet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt