23. oktober, 2024

Separatistregionen i Moldova forbyr navnet «Transnistria»

Share

Prorussiske myndigheter i utbryterregionen Transnistria har besluttet å forby bruken av navnet «Transnistria». Regionen skal heretter omtales som «Pridnestrovie», et navn med russiske røtter.

Utbryterregionen Transnistria, som de facto kontrolleres av Russland, vedtok i september å forby bruken av navnet «Transnistria», meldte Balkan Insight.

I stedet skal området kun kalles «Pridnestrovie» eller «Den pridnestrovske moldaviske republikken». Det var regionens såkalte parlament, Det øverste sovjet, som fattet vedtaket onsdag.

Transnistria knyttes til «fascisme»

Ifølge den prorussiske separatistlederen Vadim Krasnoselsky er navnet «Transnistria» belastet med negative historiske assosiasjoner. Han hevder at navnet, som opprinnelig betyr «området på den andre siden av Dnestr-elven», har blitt koblet til «fascisme» og «nazisme».

– For meg har navnet «Transnistria» gått fra å være en geografisk betegnelse til å representere sult, ødeleggelse, mord, blod og folkemord – Holocaust, uttalte Krasnoselsky.

Les også: Moldova sier ja til EU-medlemskap etter jevnt valg

Moldovas myndigheter har derimot en annen oppfatning. Byrået for reintegrering, som jobber med forhandlingene om Transnistria-konflikten, har påpekt at begrepet «Transnistria» ble tatt i bruk lenge før fascismens og nazismens fremvekst.

Navnet «Transnistria» er også nevnt i Moldovas uavhengighetserklæring fra 1991, da landet brøt ut av Sovjetunionen.

Strafferisiko for bruk av «Transnistria»

De nye reglene trer i kraft om cirka to uker, og etter dette kan det bli innført straffetiltak mot personer som bruker navnet «Transnistria» offentlig.

Innsettelse av Vadim Krasnoselsky ble holdt i Transnistrian State Drama and Comedy Theatre 17. desember 2021. Skjermdump: Youtube

Brudd på loven kan føre til bøter på opptil 360 rubler, tilsvarende rundt 20 euro, eller fengsel i opptil 15 dager. For offentlige tjenestemenn dobles boten, mens juridiske enheter kan risikere bøter på over 9 000 rubler, rundt 500 euro.

En region i skyggen av Russland

Transnistria erklærte uavhengighet fra Moldova etter Dnestr-krigen i 1992. Regionen er imidlertid ikke anerkjent av noen land, og er i praksis under russisk kontroll. Russland har rundt 1 700 soldater stasjonert i området, og bruker Transnistria som en strategisk base i regionen.

Den nye loven om navnebruk er et tydelig tegn på regionens prorussiske linje, og nok et steg bort fra Moldova.

Ekstreme ideologier: Eurasianisme og den «fjerde politiske teori» 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt