22. oktober, 2024

Russland stopper import av diverse matvarer fra Kasakhstan

Share

Russland har innført importforbud på flere matvarer fra nabolandet Kasakhstan midt i en pågående handelskonflikt mellom de to landene.

Blant matvarene som nå er omfattet av forbudet, er tomater, meloner, hvete, paprika, linfrø og linser. Forbudet trer i kraft umiddelbart. Dette meldte flere medier, deriblant The Moscow Times.

– Beslutningen ble tatt fordi Kasakhstans myndigheter ikke har klart å sikre tilstrekkelig plantesikkerhet for produktene som sendes til Russland, uttalte den russiske landbrukssikkerhetsmyndigheten Rosselkhoznadzor torsdag forrige uke.

Økning i skadedyrfunn

Rosselkhoznadzor har rapportert om en markant økning i funn av skadedyr i matvarer fra Kasakhstan. I løpet av 2024 har myndighetene oppdaget 215 tilfeller av skadedyr i importerte produkter, noe som er fire ganger så mange som året før.

Spenningen mellom de to landene har økt den siste tiden, spesielt etter at Russland i september innførte et forbud mot import av kasakhstansk korn og mel. Dette kom i kjølvannet av at Kasakhstan i august stanset hveteimport for å beskytte sitt hjemmemarked.

Les også: Kasakhstan avstår fra BRICS-medlemskap: – En forsiktig tilnærming

– Russland oppfattet vårt hveteimportforbud i august som et uvennlig tiltak, sa Yevgeny Karabanov, talsmann for Kasakhstans kornunion, til lokale medier tidligere denne måneden.

– Vi vil ikke klare å eksportere mer enn 1 million tonn korn gjennom russiske havner, la han til.

Medlem av EAEU

Kasakhstan er medlem av Den eurasiske økonomiske union (EAEU), som styres av Moskva og setter felles standarder for matsikkerhet og landbruksprodukter mellom medlemslandene.

Torsdagens importrestriksjoner kom dagen etter at Kasakhstan uttalte at de ikke planlegger å søke medlemskap i BRICS i overskuelig fremtid, til tross for invitasjoner.

Russlands historikk med matforbud

Russland har tidligere brukt importforbud som et politisk virkemiddel. I 2014 innførte Moskva et forbud mot enkelte produkter fra EU som et motsvar på vestlige sanksjoner etter annekteringen av Krim og konflikten i Øst-Ukraina.

Kasakhstans BRICS-nei: En geopolitisk risikosport 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt