22. oktober, 2024

Milepæl: Amerikansk F-35B lander på Japans største krigsskip

Share

Et amerikansk F-35B Lightning II-fly gjennomførte sin første landing på det japanske Izumo-klasse krigsskipet JS Kaga den 20. oktober.

Den historiske landingen skjedde utenfor Californias sørkyst som en del av sjøprøver for å teste skipets evne til å håndtere fastvingede fly, melder Defence Blog. F-35B, en kort takeoff og vertikal landing (STOVL) variant av det 5. generasjons jagerflyet, landet på Kagas dekk rundt kl. 15:15. Flyet ble ført av en testpilot fra Air Test and Evaluation Squadron Two Three (VX-23), stasjonert ved Naval Air Station Patuxent River i Maryland.

Denne hendelsen markerer starten på en rekke utviklingstester for å sikre at F-35B kan operere sømløst fra Japans største krigsskip. JS Kaga har nylig gjennomgått omfattende oppgraderinger for å kunne ta imot denne typen fly.

Modifikasjoner og forbedringer

Skipets oppgraderinger inkluderer et varmeresistent dekk som tåler de høye temperaturene fra F-35Bs motorer, en omforming av baugen på dekk og ekstra belysning for nattoperasjoner. Disse endringene vil gjøre det mulig for Japan å utføre avanserte sjøoperasjoner og forbedre samarbeidet med amerikanske styrker.

– Denne testen er avgjørende for å styrke Japans forsvarsevner og har stor betydning, uttalte kaptein Shusaku Takeuchi, kommandør for JS Kaga, og la til:

– Den øker ikke bare kapasiteten for maritimt selvforsvar, men forbedrer også samarbeidet mellom Japan og USA, noe som styrker avskrekkingsevnen og responskapasiteten i den japansk-amerikanske alliansen.

Tre ukers tester

Et testteam fra F-35 Pax River Integrated Test Force (Pax ITF), som inkluderer piloter, teknikere, testingeniører og personell fra flydekket, sluttet seg til mannskapet på JS Kaga for sjøprøvene. Disse prøvene skal vare i rundt tre uker og vil vurdere om F-35B kan operere effektivt fra skipet.

Les også: Japan ruster opp: Økt forsvarsbudsjett for en usikker fremtid

– Vi er stolte over å være en del av dette samarbeidet for å teste F-35Bs kompatibilitet med JS Kaga, sa Seth Dion, leder for Pax ITF-teamet, og fortsatte:

– Vårt team har forberedt seg grundig på dette oppdraget, og vi er forpliktet til å jobbe tett med våre allierte for å nå våre felles mål.

Ny æra for Japans sjøforsvar

Integrasjonen av F-35B på Kaga markerer en ny tid for Japans sjøkapasiteter. Dette gjør det mulig for landet å øke sin maktprojeksjon og styrke regional stabilitet gjennom tett samarbeid med amerikanske styrker.

Japan avduker siste utgave av «skipsdødar»-missil

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt