21. oktober, 2024

Russisk oligark og oljemagnat falt ut av vindu fra 11. etasje

Share

En tidligere visepresident i det russiske selskapet Yukos, Mikhail Rogachev, er funnet død i Moskva.

Rogachev, som var 64 år gammel og hadde en alvorlig form for kreft, ble funnet ved inngangen til huset sitt i Protopopovsky Lane med skader forenlig med fall fra høyde. Dette melder både internasjonale og russiske medier.

Ifølge russiske medier skal Politiet ha funnet et «selvmordsbrev» ved siden av ham. Omstendighetene rundt hans død er fortsatt under etterforskning, men den foreløpige konklusjonen er selvmord.

En bølge av mystiske dødsfall

Rogachevs død føyer seg inn i en rekke mystiske dødsfall blant russiske ledere i energisektoren.

Ifølge medieoppslag startet denne bølgen i 2022, og på bare 15 måneder ble det registrert omtrent 40 dødsfall blant toppledere, forretningsmenn og direktører i russiske selskaper. Flere av disse dødsfallene har vekket oppsikt på grunn av uvanlige eller uklare omstendigheter.

Tidligere lederposisjoner

Rogachev var en sentral figur i Yukos fra 1996 til 2007, før han senere hadde lederroller i Onexim-gruppen og som nestleder i selskapet Norilsk Nickel.

Les også: Toppøkonom i Russland død etter fall fra vindu

Hans siste år var preget av alvorlig sykdom, og han skal ha lidd sterkt av smerter forårsaket av kreft.

Ifølge en russisk telegram kanal led han av onkologi, som er en alvorlig form for kreft.

Flere dødsfall blant næringslivsledere

Dette er ikke første gang en russisk toppleder dør under mistenkelige omstendigheter. Blant de mer profilerte tilfellene er Ravil Maganov, en Lukoil-leder som ifølge russiske mdier falt ut av et vindu, og Alexander Subbotin, som døde av angivelig hjerteinfarkt. Slike hendelser har reist spørsmål om hva som egentlig skjer i toppen av russiske selskaper.

Tidligere denne måneden døde generalmajor Alexander Kharchevsky, en kjent testpilot og grunnlegger av flygruppen «Falcons of Russia». Dødsfallet ble bekreftet av guvernøren i Lipetsk-regionen, Igor Artamonov.

Rogachevs død, sammen med andre uavklarte tilfeller, har bidratt til økt fokus på sikkerheten til russiske forretningsledere.

I skyggen av Moskva-terroren: Sentral-Asias økte rolle i global jihadisme 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt