18. oktober, 2024

Zelenskyjs seiersplan: Store mål, men uklare veier til suksess

Share

Ukrainske politikere har gitt sine første reaksjoner på president Volodymyr Zelenskyjs presentasjon av Ukrainas seiersplan for parlamentet 16. oktober.

De roser den overordnede agendaen, men kritiserer den for manglende konkrete tiltak, melder Kyiv Independent.

Noen opposisjonspolitikere mener planen er for vag og avhenger for mye av internasjonale partnere, samtidig som den overser innenlandske spørsmål, som pro-demokratiske reformer og tiltak mot korrupsjon, som de mener er avgjørende for Ukrainas suksess og viktig for å oppnå NATO-medlemskap.

Seiersplanen inneholder fem punkter: en invitasjon til å bli med i NATO, et forsvarsaspekt, en ikke-kjernefysisk avskrekking mot russisk aggresjon, et økonomisk aspekt og en sikkerhetsarkitektur for etterkrigstiden. Tre tillegg er fortsatt hemmelige, men er delt med vestlige partnere.

Zelenskyj presenterte planen for lederne av USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Italia for å samle støtte før de usikre amerikanske presidentvalgene. Forslaget har vært hemmelig for offentligheten inntil nå.

Roman Lozynskyj, en politiker fra det tidligere opposisjonspartiet Holos, skrev på Facebook at planen har en «stor agenda», men de konkrete stegene for å oppnå målene er uklare.

«På den ene siden høres seiersplanen ut som en fantasi. På den andre siden gjorde også Patriots, Storm Shadow, F-16-flyene, senkingen av en del av (den russiske) Svartehavsflåten, og kontrollen over deler av Kursk oblast det,» skrev han.

Lozynskyj understreket at alt nå hviler «på beslutningene fra partnerne og suksessen til vårt diplomati», samt enhet blant den ukrainske ledelsen og opposisjonen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy taler til Verkhovna Rada, Ukrainas parlament. Skjermdump: Youtube

I sin presentasjon av planen til parlamentet sa Zelenskyj at det er «en plan for å styrke vår stat og vår posisjon. For å være sterke nok til å avslutte krigen. For å sikre at Ukraina har alle sine muskler.»

– Denne planen kan implementeres. Den avhenger av våre partnere. Jeg understreker: av partnere. Den avhenger absolutt ikke av Russland, sa Zelensky.

Lozynskyi bemerket også at Zelenskyj ikke forklarte hvordan han planlegger å implementere de ulike punktene i planen, og la til at det kanskje ikke er lurt å gjøre disse stegene offentlige.

Yaroslav Yurchyshyn fra Holos-partiet påpekte at seiersplanen er blitt avtalt med den ukrainske militære ledelsen og koordineres med vestlige partnere.

– Jeg tviler ikke på at mange har ideer og kommentarer til hva og hvordan man kan forbedre den. Men for meg… er den beste kritikken handling, påpekte Yurschyshyn.

Oleksii Honcharenko, en politiker fra opposisjonspartiet Europeisk Solidaritet, kritiserte planen for å avhenge for mye av ekstern hjelp uten å kreve tiltak fra den ukrainske ledelsen.

«Hvor er klausulen om kampen mot korrupsjon, om å styrke våre demokratiske institusjoner?», spurte Hocharenko på Telegram.

Les også: Nord-Korea forbereder å sende tropper til Ukraina

Han beskrev planen som «tomme ord» som er «fjernt fra virkeligheten.»

Hans partikollega, Iryna Herashchenko, roste planens generelle mål, men kritiserte også fokuset på internasjonal støtte, og påpekte at ordet «partnere» har blitt brukt oftere enn «Ukraina» og «Russland».

Hun bemerket også fraværet av «lekser» Ukraina må gjøre for å oppnå disse målene, som anti-korrupsjonsreformer som er nødvendige for NATO-medlemskap.

– Jeg lurer på hvorfor presidenten har kommet til parlamentet nå? For meg er dette et signal om alvorligheten av situasjonen ved fronten, i økonomien, av skiftet på den globale scenen, sa politikeren.

Hun påpekte videre at «Returen av grensene fra 1991… hører vi ikke lenger om… (men) det faktum at visse territorier kanskje må frigjøres gjennom politiske, diplomatiske tiltak ble også ikke hørt.»

En annen politiker fra Europeisk Solidaritet, Mykola Kniazhytskyi, hadde en mindre kritisk kommentar.

– Det viktigste Zelensky, sa var… at ukrainske tropper kunne erstatte, spesielt, amerikanske tropper i Europa, partnernes tropper, fordi de har erfaring, fortalte politikeren til Kyiv Independent.

Ifølge Kniazhytskyi kan presentasjonen av Zelenskyjs seiersplan spille en rolle i det kommende amerikanske valget.

– Temaene som ble løftet av president Zelenskyj vil åpenbart bli brukt av demokratene i presidentkampanjen. Det vil være vanskelig for republikanerne å motsette seg dem… Det vil si at det kan brukes av begge partier i USA, sa Kniazhytskyi.

– Hvis denne planen er avtalt med vestlige allierte, støtter jeg den fullt ut. Hvis de ikke er klare for det, og han bare snakker om det for PRs skyld, vil det være en stor skuffelse, la han til.

I motsetning til noen opposisjonspolitikere, roste den parlamentariske lederen for Zelenskyjs parti planen som et «veldig detaljert dokument» som tilbyr Kyivs partnere en «strategi for gjensidig styrking.»

Geopolitisk strategi for mindre makter 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt