18. oktober, 2024

Japans nye kurs: Ønsker større kontroll over amerikanske baser

Share

Japans statsminister ønsker en mer likestilt allianse med USA, men det kan bli vanskelig å oppnå enighet om endringer i den eksisterende avtalen.

Statsminister Shigeru Ishiba har uttalt at han «absolutt» ønsker å revidere den viktige militæravtalen med Washington, men endringer i Status of Forces Agreement (SOFA), som regulerer USAs militære tilstedeværelse i Japan, vil trolig ta tid – om det i det hele tatt skjer, skriver Japan Times.

Ishiba har gjentatte ganger referert til endringen av SOFA under sin kampanje for å bli leder av Det liberaldemokratiske parti, og etter valget har han fortsatt å møte spørsmål fra partiet og journalister om detaljene i forslaget, samt om det er mulig og nødvendig.

– Dette er en sak som involverer flere parter, og jeg er fullt klar over hvor vanskelig det er å jobbe for en revisjon av Status of Forces Agreement, sa Ishiba under en debatt med andre partiledere.

– Men vi må ikke gi opp, så vi vil diskutere dette i partiet og med andre aktører for å finne steg som kan bringe oss nærmere målet. Jeg er fast bestemt på å få dette til, la han til.

En av Ishibas langvarige ambisjoner har vært å sette alliansen mellom USA og Japan på et mer likt grunnlag. Han forklarte hva som vekket hans interesse for dette for to tiår siden, da han var direktør for Forsvarsbyrået, forgjengeren til Forsvarsdepartementet.

Les også: Japans nye statsminister sin advarsel skaper usikkerhet for sentralbanken

– Jeg husker fortsatt sjokket da et amerikansk militærhelikopter krasjet ved Okinawa internasjonale universitet. Politiet i Okinawa fikk ikke røre helikopteret, og det ble hentet og tatt bort. Dette er ikke noe en suveren nasjon bør akseptere, sa Ishiba.

En endring i SOFA som Ishiba trolig vil kjempe for, er å få inn klarere formuleringer som gir japanske myndigheter, som politiet, rett til å entre amerikanske baser og installasjoner. Per i dag eksisterer ikke dette, og USA kan i praksis nekte inngang, som de gjorde i 2004.

Eksperter mener Ishibas forslag er fornuftig, selv om det ikke er en prioritert sak for alliansen.

– Ishibas ønske om en mer likestilt USA-Japan-allianse er fullt forståelig, sier Zack Cooper, en sikkerhetsekspert ved American Enterprise Institute

– Japans mer aktive lederskap i regionale og globale saker rettferdiggjør noen endringer i måten alliansen fungerer på, legger han til.

En oppdatering av SOFA kunne bidra til å gi Japan mer innflytelse i alliansen, i tillegg til å styrke regjeringens posisjon ved å dempe lokal motstand mot den amerikanske militære tilstedeværelsen, særlig i Okinawa, hvor flertallet av amerikanske styrker i Japan er stasjonert.

Men det er mange hindringer. Revisjonen av avtalen har ikke skjedd siden den ble etablert i 1960. Eventuelle endringer vil kreve godkjenning fra den amerikanske Kongressen, noe som er langt fra sikkert i den opphetede politiske atmosfæren i Washington.

Japanske myndigheter er også usikre på hvor langt de kan presse saken uten å skade forholdet til USA.

Japans statsminister utsetter drømmen om et asiatisk NATO

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt