18. oktober, 2024

Frankrike utestenger israelske forsvarsselskaper fra Euronaval-utstilling

Share

Frankrikes president Emmanuel Macron har igjen tatt grep mot Israels forsvarsselskaper på grunn av krigen.

Tolv israelske forsvarsselskaper som skulle stille ut på den prestisjetunge Euronaval-utstillingen fra 4. til 7. november, er nå utestengt. Dette er andre gangen Macron handler mot israelske forsvarsselskaper etter at de ble holdt utenfor Eurosatory-utstillingen i juni. Dette melder flere medier, blant annet Globes.

74 israelske forsvarsselskaper hadde planlagt å delta på Eurosatory. Selv om en fransk domstol godkjente en søknad fra selskapene, ble avgjørelsen først gitt den 19. juni, i uken for utstillingen. Dette gjorde det umulig for selskapene å forberede utstillingene sine i tide.

På Euronaval er det vanlig at selskaper presenterer nye produkter og systemer. På forrige utstilling i 2022 benyttet Israel Shipyards anledningen til å vise frem sin S80 Corvette.

Euronaval, som har blitt arrangert i 50 år, forventer i år å ha 300 utstillende selskaper fra 30 land. Mens Israel er utestengt, får Tyrkia delta, samt selskaper fra USA, Tyskland, Brasil, Finland, Italia, Norge, Nederland, Storbritannia, Colombia, Danmark og Hellas.

Les også: Israel utestengt fra Europas største forsvarsmesse

I tillegg til å utestenge israelske selskaper fra Eurosatory og Euronaval, har Macron hatt harde utvekslinger med statsminister Benjamin Netanyahu over Israels handlinger i Gaza og Libanon.

Macron har nylig oppfordret til en våpenembargo mot Israel. Et slikt skritt har imidlertid, bortsett fra den diplomatiske betydningen, liten reell innvirkning på Israels krigsinnsats.

Ifølge data fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) stod USA for 69 % av Israels forsvarsimport mellom 2019 og 2023, Tyskland for 30 %, og Italia for 0,9 %. Frankrike og resten av verden utgjorde til sammen 0,1 % av Israels forsvarsimport.

Israels største forsvarsselskaper Elbit Systems, Israel Aerospace Industries (IAI) og Rafael, samt SIBAT, det internasjonale forsvarssamarbeidsdirektoratet ved Israels forsvarsdepartement, fikk beskjed om det franske forbudet mens de deltok på AUSA-utstillingen i Washington D.C. denne uken.

Israelske selskaper er fortsatt planlagt å delta på Paris Air Show i juni 2025, men kan måtte revurdere dersom krigen vedvarer inn i neste år.

Frankrike oppgraderer Leclerc-stridsvognene: Klar for fremtidens kamper

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt