15. oktober, 2024

EU kritiserer Polens plan for å begrense asylrettigheter

Share

Polens statsminister har satt asylpolitikken i sentrum av en voksende debatt om landets sikkerhet og europeiske forpliktelser.

Polens statsminister Donald Tusk advarte lørdag mot å innføre europeiske asylforpliktelser som han mener kan true landets sikkerhet. Den europeiske kommisjonen svarte raskt med å påpeke at Warszawa må sikre at asylsøkere får tilgang til en beskyttelsesprosedyre, melder LeMonde.

Tusk overrasket selv sine allierte i den demokratiske koalisjonen, som har styrt Polen siden desember 2023, med sitt forslag om å delvis suspendere retten til asyl for migranter som kommer inn i landet ulovlig. På et partimøte i den liberale borgerkoalisjonen (KO) kunngjorde statsministeren at han vil be EU om å godkjenne tiltaket, samtidig som han gjorde det klart at «vi kommer ikke til å respektere eller følge noen europeisk idé som truer vår sikkerhet.»

Dette utspillet har skapt sterke reaksjoner både i det politiske landskapet og blant menneskerettighetsorganisasjoner.

Sterke reaksjoner fra sivilsamfunnet

Omtrent 50 organisasjoner fra sivilsamfunnet, inkludert mange som har støttet regjeringens arbeid med å gjenopprette demokratiske standarder, reagerte raskt på statsministerens utspill. De pekte på at forslaget strider mot den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og den polske grunnloven.

– Vi vil minne om at retten til asyl er en menneskerett. En uberettiget suspensjon av denne retten, selv midlertidig, er uakseptabel og i strid med blant annet Genève-konvensjonen og verdenserklæringen om menneskerettigheter, uttalte Amnesty International Polen.

Spenningene har også økt mellom Polen og EU. Kommisjonen, som har ansvar for å beskytte de europeiske traktatene, understreket at selv om de forstår Polens utfordringer med «hybride angrep» fra Russland og Belarus, må landet likevel overholde sine internasjonale forpliktelser. «Polen må tilby asylsøkere tilgang til en beskyttelsesprosedyre,» uttalte kommisjonen.

Migrasjon brukt som politisk verktøy

Polen har vært i en vedvarende krise langs sin østlige grense siden høsten 2021. Regimene i Russland og Belarus har åpnet en ny migrasjonsrute gjennom skogene i Podlaskie, noe som ifølge Warszawa er en del av en «hybridkrig» rettet mot Polen. Tusk uttalte at asylretten blir utnyttet av menneskesmuglere og regimene i Russland og Belarus til å undergrave landets sikkerhet.

Les også: Polen tar grensegrep mot belarusisk hybridkrigføring

– Vi vet alle hvordan dette brukes av Alexander Lukasjenko, Putin og menneskesmuglere, sa Tusk, og la til at asylretten nå blir brukt på en måte som strider mot dens opprinnelige formål.

Uventet vending for opposisjonen

Tusks utspill kom også som et slag mot opposisjonens nasjonalistiske parti, Lov og rettferdighet (PiS), som har ført en streng innvandringspolitikk. Til tross for protestene fra menneskerettighetsorganisasjoner viser meningsmålinger at et flertall av polakkene støtter strenge tiltak mot ulovlig innvandring, også blant den liberale velgermassen.

Den økende støtten til strengere migrasjonstiltak kan være avgjørende for Tusk, som sikter mot presidentvalget i 2025.

Hybridkrigføring: Russlands skyggespill mot europeisk stabilitet 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt