14. oktober, 2024

Sveitsisk senatskomité ønsker å forby Hizbollah: Støtte til Hamas straffes med 20 år

Share

Et senatskomité i Sveits ønsker å forby Libanons milits Hizbollah. Komiteen la frem et forslag for dette med 10 stemmer for og tre avholdende. 

Senatets komité for sikkerhetspolitikk mener situasjonen har endret seg. Dette gjør det mulig å behandle Hizbollah på samme måte som den palestinske allierte Hamas i Gaza. Dette melder Swissinfo.

Parlamentet hadde tidligere vedtatt to forslag under vinterterminen 2023, som oppfordret til et forbud mot Hamas. Den sveitsiske regjeringen støttet disse forslagene. I begynnelsen av september leverte regjeringen sitt forslag til parlamentet.

Komiteen godkjente forbudet mot Hamas med 12 stemmer for og én avholdende, rapporterte parlamentet fredag. Komiteen ønsker at forbudet mot Hamas skal tre i kraft så snart som mulig.

Flere sveitsiske partier støttet forbudet mot Hamas. Denne støtten har lagt grunnlaget for komitéens vurdering av å inkludere Hizbollah i forbudet.

Et eventuelt forbud mot Hizbollah vil kunne påvirke regionens sikkerhetssituasjon. Ved å inkludere begge gruppene i et forbud, tar Sveits et tydelig standpunkt mot militante organisasjoner som opererer i regionen.

Forslaget vil nå gå videre i parlamentet for videre behandling. Det er forventet at debatten om forbudet vil intensivere i løpet av de kommende ukene.

Les også: Sveitsisk parlament anerkjenner Holodomor som folkemord mot Ukrainere

Sveits tar dermed viktige steg for å bekjempe militante grupper som anses som trusler mot nasjonal sikkerhet og internasjonal stabilitet. Dette er ikke første gangen et slikt forslag kommer frem.

Den 4. september 2024 informerte Sveits’ føderale råd parlamentet om at de ønsket å forby organisasjonen Hamas i Sveits i fem år.

Forbudet vil også omfatte organisasjoner knyttet til Hamas, slik at de ikke kan brukes som dekke for gruppen. Gruppene som handler på Hamas’ vegne vil også bli inkludert i forbudet.

Føderalrådet har ikke fastsatt nye straffer for de som deltar i eller støtter gruppen, ettersom straffene allerede er fastsatt i straffeloven for deltakelse og støtte til kriminelle og terrororganisasjoner. Disse inkluderer fengselsstraffer på opptil 20 år.

Parlamentet hadde tidligere vedtatt to forslag under vinterterminen 2023, som oppfordret til et forbud mot Hamas. Den sveitsiske regjeringen støttet disse forslagene og leverte sitt eget forslag til parlamentet i begynnelsen av september.

Komiteen godkjente forbudet mot Hamas med tolv stemmer for og én abstensjon, og ønsker at forbudet skal tre i kraft så snart som mulig. Flere sveitsiske partier støtter forbudet mot Hamas. Denne brede oppslutningen har lagt grunnlaget for komitéens vurdering av å inkludere Hizbollah i forbudet.

Forslaget om å forby Hizbollah vil nå gå videre i parlamentet for ytterligere behandling. Det er forventet at debatten om forbudet vil intensivere i løpet av de kommende ukene.

Sveitsisk parlament enige om ekstra 4 milliarder franc til militæret

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt