9. desember, 2024

Sveitsisk parlament anerkjenner Holodomor som folkemord mot Ukrainere

Share

Huset for representanter anerkjenner den store ukrainske hungersnøden fra 1932-1933 som et folkemord mot den ukrainske sivilbefolkningen.

Parlamentarikerne vedtok en resolusjon om dette tirsdag med 123 stemmer for, 58 mot, og syv avholdende, melder Swissinfo.

“Holodomor” (utryddelse ved sult) – hungersnøden som ble orkestrert av Stalins regime – krevde livene til rundt fire millioner ukrainere, to millioner kasakhere og flere hundre tusen russere.

Målet var å bryte motstanden til bøndene som motsatte seg kollektiviseringen. «Disse fakta er nå ubestridte av uavhengige forskere,» sa Christine Badertscher fra De grønne i komiteen. “Med denne anerkjennelsen sikrer vi at ofrene ikke blir glemt,” la hun til, og snakket om et symbolsk signal.

I en uttalelse som ble vedtatt, anerkjenner det sveitsiske nasjonalforsamlingens underhus, National Council, de systematiske massedrapene gjennom sult med hensikt å utrydde en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe som folkemord:

“Dette er virkelig en historisk beslutning. Og dette er et ekstremt viktig skritt mot å gjenopprette historisk rettferdighet og bevare minnet om millioner av uskyldige ofre,” heter det i uttalelsen, som ble godkjent med 123 stemmer for, 58 mot, mens 7 sveitsiske parlamentarikere avsto fra å stemme, ifølge nettstedet til den sveitsiske lovgiverforsamlingen.

Les også: Sveitsisk parlament enige om ekstra 4 milliarder franc til militæret

I teksten til uttalelsen står det at fire millioner ukrainere, nesten to millioner kasakhere og hundretusenvis av russere mistet livet under hungersnøden i Ukraina i 1932 og 1933.

Det sveitsiske folkepartiet motsatte seg denne anerkjennelsen av folkemord. Ifølge partipolitiker Monika Rüegger er vurderingen av folkemord en sak for internasjonale domstoler, ikke enkeltland. Sveits trenger ikke å avgjøre om folkemord har skjedd. «Det kan enten ta side med en av partene eller opprettholde sin nøytralitet og suverenitet,» sa hun.

Anerkjennelsen av Holodomor som folkemord ble satt på den politiske agendaen etter den russiske krigen mot Ukraina i 2022. I 2006 erklærte Ukraina offisielt Holodomor som folkemord. På slutten av 2022 anerkjente det tyske parlamentet hendelsen som folkemord. Den franske nasjonalforsamlingen og det italienske senatet gjorde det samme i 2023.

Hungersnød som våpen Holodomor begynte etter to dårlige høster i 1931 og 1932. Til tross for sulten som plaget landbefolkningen, økte de sovjetiske regimets ledere innsamlingen av avlinger og rekvirerte tonn med korn fra Ukraina, mesteparten av dette ble solgt på verdensmarkedet for å skaffe utenlandsk valuta.

Ifølge mange historikere bestemte Josef Stalin seg på høsten i 1932 for å bruke hungersnød som et våpen spesifikt mot Ukraina. Holodomor er et dypt smertefullt kapittel i ukrainsk historie.

CERN avslutter samarbeid med Russland: Fortsetter forhold til russiske forskere

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt