13. oktober, 2024

Ukrainske droner støtter opprørere i Nord-Mali

Share

Krigen i Azawad, som opprørerne kaller Nord-Mali, har nå også forflyttet seg til luftrommet.

Ukrainske droner blir nå brukt av Tuareg-opprørerne i Nord-Mali mot den maliske hæren og russiske Wagner-styrker. Siden sommeren har det vært rapportert om flere droneangrep på militære baser i Nord-Mali, noe som markerer et vendepunkt i konflikten. Samarbeidet med Kyiv har vist seg å være avgjørende for opprørerne, skriver LeMonde.

Opprørere fra det Permanent Strategic Framework (CSP), en hovedsakelig Tuareg-gruppering, har i de siste ukene stolt vist frem sine droneangrep på sosiale medier. Angrepene er rettet mot den maliske hæren og deres allierte fra Wagner-gruppen. Et droneangrep mot en base i Goundam, i Timbuktu-regionen, 4. oktober resulterte i at ni Wagner-leiesoldater ble drept, ifølge en talsperson fra CSP.

I september ble lignende angrep utført på samme base samt i Léré, sørvest for Goundam. Dronene, små quadcoptere utstyrt med hjemmelagde eksplosiver, har vist seg å være et effektivt våpen for opprørerne. For første gang fikk de luftstøtte som kunne måle seg med de maliske styrkene.

Wagners største nederlag

CSP utførte sitt første droneangrep i juli under slaget ved Tin Zaouatine, nord i Mali. Under dette slaget ble både maliske og russiske styrker angrepet, noe som resulterte i Wagners største tap siden gruppen begynte sin operasjon i Afrika i 2017. Over 80 Wagner-leiesoldater og 47 maliske soldater ble drept.

– Dette var en seier med smak av hevn, sa en opprørsleder, og refererte til at de ble drevet ut av Kidal i 2023 etter at den maliske hæren fikk støtte fra tyrkiske Bayraktar TB2-droner.

Les også: Spillet om Sahel: Fra fransk tilflukt til russisk roulette 🔒

I etterkant av slaget anerkjente Andriy Yusov, talsmann for Ukrainas hovedetterretningstjeneste (HUR), indirekte at Ukraina har støttet CSP-opprørerne. I et intervju på en ukrainsk TV-kanal bekreftet Yusov at opprørerne hadde fått informasjon som hjalp dem å lykkes i sine militæroperasjoner mot russiske leiesoldater.

Trening og samarbeid

Samarbeidet mellom ukrainsk etterretning og maliske opprørere skal ha startet tidlig i 2024. Flere opprørere reiste til Ukraina for opplæring i bruk av små droner, og i mars kom ukrainske instruktører til Mali for å gi videre trening.

– Våre instruktører er fortsatt i Sahel, bekreftet en kilde nær HUR. Selv om det diplomatiske samarbeidet er blitt mer kjent etter Yusovs uttalelse, ønsker opprørerne å holde deler av samarbeidet skjult.

Opprørere retter seg mot Wagner

CSP-lederne har bekreftet at dronene først og fremst brukes til å angripe Wagner-styrker. En opprørsleder sa at dronene er «kjøpt på det svarte markedet i Libya» og tilpasset deres militære behov.

Selv om dronene har mindre rekkevidde og ildkraft enn det den maliske hæren disponerer, ser opprørerne dem som et viktig nytt våpen:

– De hjelper oss med å overvåke fienden og utføre presise angrep fra luften, sa en CSP-kommandør.

Den maliske hæren er klar over trusselen og innrømmer at dette er en betydelig forandring i konflikten:

– De har skaffet seg mange droner fra Ukraina, sa en malisk offiser.

Sahels skjebne etter militærkupp og tapte vestlige militærbaser 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt