13. oktober, 2024

Et stort flertall av japanere mener at Taiwan er en selvstendig nasjon

Share

En nylig meningsmåling viser at japanerne i stor grad anser Taiwan som en selvstendig stat. Undersøkelsen dykker ned i både politiske og kulturelle bånd mellom de to landene.

Taipei Times skriver at sytti prosent av japanere anser Taiwan som et selvstendig land og støtter etablering av formelle diplomatiske forbindelser mellom de to nasjonene, ifølge en meningsmåling publisert i går av en tenketank basert i Taipei.

The Indo-Pacific Strategic Think Tank (IPST) samarbeidet med den japanske avisen Sankei Shimbuns meningsmålingsfirma for å gjennomføre en undersøkelse om den japanske offentlighetens syn på Taiwan og forholdet til Kina.

Undersøkelsen viste at 71,1 prosent av de japanske deltakerne støtter etablering av diplomatiske bånd med Taiwan, 71,2 prosent ser på Taiwan som en selvstendig nasjon, og 55 prosent føler at Taiwan er det asiatiske landet de har nærmest tilknytning til blant ni asiatiske nasjoner.

Når det gjelder forholdet mellom Taiwan og Kina, mente bare 8,2 prosent av respondentene at Taiwan er en del av Kina, mens 20,6 prosent sa at de var usikre på spørsmålet.

Femti prosent av deltakerne svarte at de ikke tror det vil oppstå en krig i løpet av de neste ti årene, 23,6 prosent trodde at en konflikt er sannsynlig, mens 26,4 prosent forble nøytrale.

Om den avdøde japanske statsministeren Shinzo Abes uttalelse om at «en Taiwan-krise er en krise for Japan,» sa 38,3 prosent at de støttet dette, 30 prosent var imot, og 31,8 prosent svarte verken det ene eller det andre.

Les også: 67 prosent av taiwanesere klare til å kjempe mot Kina

Hvis en konflikt skulle bryte ut, forventet 52,1 prosent at USA ville støtte Taiwan, men ikke direkte gripe inn på øystatens side. 39,1 prosent forventet at USA ville intervenere direkte, og 8,9 prosent trodde ikke at USA ville hjelpe Taiwan i det hele tatt.

Når det gjelder Japans rolle i en hypotetisk konflikt, sa 46,6 prosent av deltakerne at de mente Japan burde tilby lovlig tillatt støtte, 41,4 prosent støttet økonomiske sanksjoner, og 12 prosent mente at Japan ikke burde blande seg inn i det hele tatt.

Meningsmålingen viste også at 40,6 prosent av deltakerne mente Japan burde styrke det økonomiske samarbeidet med Taiwan, mens 26,7 prosent sa at de foretrakk å prioritere sikkerhetssamarbeid. Videre støttet 16,1 prosent kulturell utveksling, og 10,2 prosent ønsket fokus på politiske forbindelser.

Når det gjelder hva de likte og mislikte mest ved Taiwan, sa flertallet at de satte pris på Taiwans nærhet til Japan og taiwanesernes vennlighet, spesielt hvordan Taiwan har hjulpet Japan under naturkatastrofer. Samtidig mente 53,8 prosent at den kaotiske trafikken på Taiwan var et stort problem.

Meningsmålingen ble gjennomført 21. september, med over 3 000 voksne respondenter fra åtte store byer, ifølge IPST, som la til at meningsmålingen besto av 14 enkeltvalgsspørsmål, stilt over telefon.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt