12. oktober, 2024

Kina signaliserer enorme økonomiske stimuleringstiltak

Share

Kina har indikert at det vil snart komme en betydelig økonomisk stimuleringspakke, men myndighetene har unngått å oppgi konkrete beløp.

Kinas finansminister Lan Fo’an uttalte lørdag at det finnes «ganske store» muligheter for å øke statlige utgifter. Til tross for forventninger om en stor stimulanspakke, presenterte han ingen spesifikke tall, men han understreket at Beijing har rom til å øke utgiftene for å håndtere gjeldsproblemer, støtte eiendomsmarkedet og styrke bankene, melder Wall Street Journal.

– Jeg kan ansvarlig si at Kinas økonomi er tilstrekkelig robust, og at vi ved å iverksette omfattende tiltak kan oppnå balanse mellom inntekter og utgifter og nå årets budsjettmål. Vær trygg, sa Lan.

Markedene var stengt lørdag, og det gjenstår å se om Lans løfter uten konkrete beløp vil berolige bekymringene for at Beijing handler for sakte for å motvirke en skarp nedgang i verdens nest største økonomi.

Tiltak for økonomisk stabilisering

Finansdepartementet planlegger en engangsøkning i stimulringskvotene for lokale myndigheter. Mange av disse har brukt store summer på infrastrukturprosjekter gjennom skjulte finansieringsmidler. Målet er å bytte ut «skjult gjeld» med eksplisitt statsstøttet gjeld.

Lan beskrev tiltakene som «de mest dristige på flere år» for å håndtere den lokale gjeldsbyrden, som er en av de største bekymringene blant kinesiske økonomer.

Les også: India går forbi Kina på verdens største aksjemarkedsindeks

– Vi vil gi lokale myndigheter mulighet til å bruke midler fra spesialobligasjoner til å kjøpe opp usolgte boliger fra utviklere og omdanne dem til rimelige boliger, samt kjøpe opp ledige tomter, sa Lan.

Videre uttalte visefinansminister Liao Min at regjeringen vil selge spesielle statsobligasjoner for å styrke kapitalgrunnlaget til Kinas største kommersielle banker. Han oppga imidlertid ikke størrelsen på obligasjonsutstedelsen, noe investorene venter nøye på.

Reaksjoner og spekulasjoner

Økonomer og markedsstrateger forventer at konkrete tall for stimulansen vil bli annonsert senere denne måneden, etter at Kinas lovgivende forsamling har godkjent tiltakene.

Tidligere denne uken steg aksjemarkedene i forventning om en stor stimulans, før de falt etter en pressekonferanse uten detaljer. Både Kinas og Hongkongs hovedindekser avsluttet uken i rødt.

Eksperter har spekulert i at stimulansen kan variere mellom 142 milliarder og 425 milliarder dollar, mens noen anslag går opp til 1,42 billioner dollar, tilsvarende omtrent 8 % av Kinas bruttonasjonalprodukt i fjor.

– Selv om finansdepartementet unngår konkrete tall, er det klart at politikerne gjør mer kraftfulle og koordinerte innsats for å øke innenlandsk etterspørsel, normalisere inflasjonen og gjenoppbygge tilliten, skrev Lisheng Wang fra Goldman Sachs etter lørdagens pressebriefing.

Lan Fo’ans uttalelser tyder på at Beijing sannsynligvis vil øke det finanspolitiske underskuddet utover tidligere nivåer neste år, mener Zhiwei Zhang, president og sjeføkonom hos Pinpoint Asset Management.

Investorer holder pusten i påvente av flere detaljer fra Beijing. Til tross for mangelen på spesifikke tall, viser de nylige tiltakene at Kina virker fast bestemt på å stabilisere sin økonomi og møte utfordringene i det globale markedet.

Kinas kommunistpartis nye økonomiske strategi – Vinner den investorenes tillit?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt