11. oktober, 2024

Russiske soldater henrettet ukrainske soldater som overga seg – en krigsforbrytelse

Share

Hendelsen skal ha funnet sted nær byen New York i Donetsk-regionen, som ble erobret av russere i august.

Russiske soldater henrettet tre ukrainske soldater som var på vei til å overgi i Donetsk-regionen, ifølge Azov-brigaden til de ukrainske væpnede styrker, melder Euromaidanpress.

Dronedata som ble publisert som bevis viser tre personer med grønne armbånd komme ut av en kjeller, legge seg ned og bli skutt.

Dette er den andre videoen i løpet av en uke som viser massehenrettelsen av ukrainske krigsfanger. Hvis dette blir bekreftet, utgjør det en ny russisk krigsforbrytelse.

Hendelsen skal ha skjedd nær byen New York, i nærheten av Donetsk, som russiske styrker erobret i august. Eksakt dato er fortsatt ukjent.

Azov rapporterte at kjemper fra den 12. spesialbrigaden Azov og det 49. separate angrepsbataljon senere fanget og forhørte ett medlem av den russiske gruppen ansvarlig for henrettelsene.

Et intervju med en fanget russisk soldat, lagt ut på brigadens YouTube-kanal, diskuterer den utbredte praksisen med å henrette ukrainske krigsfanger innen den russiske hæren.

Les også: Russisk helikopter skutt ned av eget luftforsvar over Donetsk

Den ukrainske ombudsmannen Dmytro Lubinets har kontaktet FN og Røde Kors, og oppfordret dem til å registrere dette som et brudd på Genève-konvensjonen om behandling av krigsfanger.

«Slike handlinger er uakseptable og bryter menneskerettighetene. Oppførselen til russiske soldater oppmuntres av deres høyere kommando. Vi må dokumentere og undersøke hver forbrytelse og sikre passende straff!,» skrev Lubinets på Telegram.

Den 3. september innledet regionens påtaleembete i Donetsk en etterforskning etter en video som viser henrettelsen av tre ukrainske soldater nær New York. Det er uklart om dette er knyttet til den samme hendelsen rapportert av Azov.

Den 1. oktober meldte Ukrainas påtalemyndighet at russiske styrker henrettet 16 overgirende ukrainske tjenestemenn nær Pokrovsk i Donetsk-regionen, noe som er det største kjente tilfellet av henrettelser av ukrainske soldater ved frontlinjen.

Russiske styrker inntok østlige Toretsk i Donetsk under intense kamper

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt