9. oktober, 2024

Nord-Korea forbereder å sende tropper til Ukraina

Share

Sør-Koreas forsvarsminister advarer om økende militært samarbeid mellom Nord-Korea og Russland.

Nord-Korea planlegger angivelig å sende regulære styrker til Ukraina for å støtte Russland, noe som understreker det eskalerende militære samarbeidet mellom de to nasjonene. Dette opplyser Sør-Koreas forsvarsminister Kim Yong-hyun, som peker på den nylige bilaterale avtalen signert av Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin. Avtalen inkluderer en gjensidig forsvarsklausul og er et betydelig tegn på fordypende bånd, rapporterer det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Under en parlamentarisk høring understreket Kim at signeringen av denne avtalen minner om en militærallianse, noe som gjør utplasseringen av nordkoreanske tropper til Ukraina til et sannsynlig scenario.

– Dette kan bety at Nord-Korea faktisk vil sende soldater til Ukraina, sa Kim.

Han kommenterte også en nylig rapport om nordkoreanske tap i et russisk-okkupert område nær Donetsk og antydet at slike påstander kan ha substans. Ifølge Kyiv Post skal seks nordkoreanske offiserer ha blitt drept og tre andre skadet under et ukrainsk missilangrep 3. oktober, ifølge etterretningskilder.

Bekymringer over maritime grenser

Det geopolitiske klimaet intensiveres ytterligere med bekymringer rundt Nord-Koreas intensjoner om sine maritime grenser. På spørsmål om muligheten for at Pyongyang erklærer en ny maritim grense lenger sør for den nåværende de facto sjøgrensen, kjent som Northern Limit Line (NLL), svarte Kim bestemt at Sør-Korea vil reagere resolutt på enhver slik provokasjon.

Les også: Nord-Korea og Russland inngår forsvarspakt

– Den eksisterende NLL er en grense vi forsvarer med styrke, og ethvert forsøk på å endre den vil bli møtt med streng gjengjeldelse, uttalte han.

Denne advarselen kommer etter Nord-Koreas nylige parlamentsmøte, hvor diskusjoner angivelig fokuserte på konstitusjonelle endringer, inkludert muligheten for å fjerne klausuler relatert til gjenforening og en klargjøring av landets territorielle krav. Eksperter advarer om at Nord-Korea kan bruke en ensidig erklæring av en ny maritim grense som påskudd for ytterligere provokasjoner, noe som kan øke spenningene i regionen.

Økende sikkerhetsbekymringer

Etter hvert som Nord-Korea knytter tettere bånd til Russland, blir implikasjonene for regional sikkerhet stadig mer alvorlige. Muligheten for nordkoreanske styrker på ukrainsk jord markerer et betydelig skifte i dynamikken i den pågående konflikten og understreker risikoen ved det stadig tettere forholdet mellom de to nasjonene.

Eksperter uttrykker bekymring for at Nord-Koreas engasjement i Ukraina kan forverre den allerede spente situasjonen og ha vidtrekkende konsekvenser for stabiliteten i regionen.

«Partnerskapet» mellom Russland og Nord-Korea kan få alvorlige konsekvenser for global sikkerhet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt