En FN-rapport peker på hvordan kinesiske kriminelle nettverk bruker Telegram til å flytte enorme summer stjålne penger hver dag.
Mektige kriminelle nettverk i Sørøst-Asia bruker meldingsappen Telegram i stor skala, noe som har gjort det mulig for organisert kriminalitet å utføre ulovlig aktivitet i stort omfang, ifølge en FN-rapport, sitert av The Star.
Rapporten er det nyeste tilfellet av anklager rettet mot den kontroversielle krypterte appen etter at Frankrike, ved hjelp av en streng ny lov uten internasjonal ekvivalent, siktet appens sjef, Pavel Durov, for å ha tillatt kriminell aktivitet på plattformen.
Ifølge rapporten fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) blir hackede data, som kredittkortopplysninger, passord og nettleserhistorikk, åpent omsatt i stor skala på appen. Telegram har omfattende kanaler med liten moderasjon.
Les også: Kinesiske hackere utnytter serverfeil for å spre EAGLEDOOR-malware
Verktøy som brukes til nettkriminalitet, inkludert såkalte deepfake-programmer designet for svindel og datatyveriprogramvare, selges også bredt. I tillegg tilbyr uregistrerte kryptovalutabørser tjenester for hvitvasking av penger, ifølge rapporten.
«Vi flytter 3 millioner USDT stjålet fra utlandet per dag», sa en annonse på kinesisk i rapporten.
Det er «sterke bevis for at markeder for data har flyttet til Telegram, og at de aktivt søker å målrette transnasjonale organiserte kriminelle grupper basert i Sørøst-Asia», heter det i rapporten.
Sørøst-Asia har blitt et stort knutepunkt for en milliardindustri som retter seg mot ofre over hele verden med svindelskjemaer. Mange av disse er kinesiske syndikater som opererer fra forsterkede komplekser bemannet med tvangsrekrutterte arbeidere. Industrien genererer mellom 27,4 milliarder til 36,5 milliarder dollar årlig, ifølge UNODC.
Pavel Durov, som opprinnelig kommer fra Russland, ble arrestert i Paris i august og siktet for å tillate kriminell aktivitet på plattformen, inkludert spredning av bilder av seksuell karakter av barn. Denne hendelsen har satt søkelys på appleverandørenes straffeansvar og utløst debatt om hvor grensen går mellom ytringsfrihet og lovhåndhevelse.
Telegram, som har nærmere 1 milliard brukere, svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar.
Etter arrestasjonen sa Durov, som for tiden er løslatt mot kausjon, at appen vil utlevere brukernes IP-adresser og telefonnumre til myndighetene som fremsetter juridiske forespørsler. Han sa også at appen vil fjerne enkelte funksjoner som har blitt misbrukt til ulovlig aktivitet.
Benedikt Hofmann, nestleder for UNODC i Sørøst-Asia og Stillehavet, sa at appen er et lett tilgjengelig miljø for kriminelle.
– For forbrukere betyr dette at deres data er i større fare for å bli brukt i svindel eller annen kriminell aktivitet enn noensinne, sa han til Reuters.
Rapporten påpeker at omfanget av profitt blant kriminelle grupper i regionen har tvunget dem til å innovere, og legger til at de har integrert nye forretningsmodeller og teknologier, som skadelig programvare, generativ kunstig intelligens og deepfakes i operasjonene sine.
UNODC sa at de har identifisert mer enn ti deepfake-programtjenester som «spesifikt retter seg mot kriminelle grupper involvert i nettbasert svindel i Sørøst-Asia».
I andre deler av Asia har politiet i Sør-Korea – som anslås å være landet mest utsatt for deepfake-pornografi – angivelig startet en etterforskning av Telegram som skal vurdere om plattformen medvirker til nettbaserte sexforbrytelser.
Reuters meldte også i forrige måned at en hacker hadde brukt chatboter på Telegram til å lekke data fra det indiske forsikringsselskapet Star Health, noe som fikk selskapet til å saksøke plattformen.
Ved hjelp av disse chatbotene klarte Reuters å laste ned forsikrings- og skadedokumenter som inneholdt navn, telefonnumre, adresser, skattedetaljer, kopier av ID-kort, testresultater og medisinske diagnoser.