5. oktober, 2024

Ultraortodokse israelere feirer nyttår i Ukraina til tross for trusler fra Iran og Russland

Share

Tusenvis av ultraortodokse jøder feiret Rosh Hashanah i Uman, Ukraina, til tross for iranske rakettangrep mot Israel og trusselen fra Russland.

Store mengder ultraortodokse jøder fra Israel feiret det jødiske nyttåret i den ukrainske byen Uman onsdag, uten å la seg påvirke av nyhetene om iranske raketter som rammet Israel eller risikoen for russiske angrep under besøket, melder Reuters.

Disse jødiske pilgrimene er tilhengere av rabbi Nachman fra Breslov, som levde på slutten av 1700-tallet og tidlig 1800-tall, og de samles hvert år i Uman for å hedre rabbiens minne. Han valgte byen som sitt hvilested og ble gravlagt der i 1810.

Årets Rosh Hashanah sammenfalt med et omfattende rakettangrep fra Iran mot Israel, som er en potensiell ny og farlig fase i krigen utløst av angrepet fra Hamas mot Israel i oktober i fjor. Men nyhetene fra hjemlandet dempet ikke den euforiske stemningen i Uman, som ligger omtrent 200 km sør for Kyiv, hvor gatene var fylt med sang og rytmisk klapping.

«Alle har det bra fordi vi har Gud. Det er det, det er ingenting å bekymre seg for,» sa en av besøkende, som kun ga sitt fornavn, Israel.

Ifølge Den jødiske samfunnsforeningen i Ukraina kom mer enn 30 000 ultraortodokse jøder til Uman for Rosh Hashanah. Ytterligere 14 000 klarte ikke å nå byen, noen av dem fordi Irans angrep ødela reiseplanene deres.

Da de ble spurt om de hadde bekymringer knyttet til trusselen fra Russland, som har rammet Ukraina med raketter, droner og bomber som del av sin fullskala invasjon som startet i 2022, svarte pilegrimene enstemmig at de ikke hadde noen.

Les også: Vedvarende trakassering og forfølgelse av bahaiere i Iran

«Ukraina er tryggere enn Israel. Hvis du vil ha et trygt sted, så kommer du til Ukraina,» sa Akiva, som ikke ønsket å oppgi etternavnet. Han spøkte med at avstanden fra Uman til den russiske grensen er større enn hele lengden av Israel. Han fortalte at han hadde ringt slektninger hjemme da han hørte om de iranske rakettene.

«Jeg ringte, men i bomberommet var det ingen dekning. Så etter at de kom ut av bomberommet, ringte vi opp. De hadde det bra, perfekt,» sa han.

Flere av de sterkt religiøse besøkende sa at de trodde Gud beskyttet det jødiske folket, enten de var i Israel eller Ukraina. «Jeg føler meg dårlig (for det iranske angrepet), men Gud har valgt oss og reddet oss,» sa Avihai, som heller ikke ønsket å oppgi etternavnet.

I en viral video, ble israelske Chabad-jøder filmet i nærheten av Uman, Ukraina, der de  skal ha «badet» i en lokal drikkevannskilde.

En ukrainsk kvinne konfronterte dem, men de lo og nektet å forlate stedet. Denne hendelsen har vekket bekymringer om vannforurensning og kulturelle spenninger i regionen, og har ført til blandede reaksjoner fra lokalsamfunnet, samt mulige etterforskninger fra myndighetene.

Dette er ikke første gangen slike hendelser har funnet sted, flere lokale beboerne har også uttrykt negative opplevelser knyttet til de ultraortodokse jødene tidligere, noe som ytterligere kompliserer forholdet til pilgrimene.

Har TikTok fordommer mot Israel og jøder? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt